KGB

Holland szakértő: a KGB kivégezte a maláj gépet lelövőket

Egy volt holland titkosszolga azt állítja: a tavaly júliusban lelőtt maláj gépet lelövőket már rég meggyilkolta a KGB, hogy minden - Moszkvához vezető nyomot - eltüntessenek.

"Az oroszokat és a Putyin-éra alatti KGB-s hangulatot ismerve tudhatjuk, hogy már rég eltemették azokat, akik júliusban megnyomták az SA-11-es rakétarendszer indítógombját. Kivégezte őket az orosz titkosszolgálat, hogy minden - Moszkvához vezető nyomot - eltüntessenek" - mondta a holland De Telegraaf című lapnak Hans Bax, a holland titkosszolgálat volt munkatársa – írja a HVG.

Bax a titkosszolgálatnál töltött évei alatt tolmácsként dolgozott és többször járt Oroszországban. Legújabb, A Tolmácsológép című könyvében többek között atommal teli orosz bombázógépekről számol be, amik nyugodtan repültek a nyugat-európai légtérben szálló utasszállítók mellett. A volt titkosszolga szerint ez nem más, mint hatalomdemonstráció a NATO-tagországokkal szemben, melyek évekig csökkentették a védelemre szánt pénzeket.

Oroszország meg akarja félemlíteni a Nyugatot - véli Bax, aki a holland lapnak adott interjújában egy másfél évvel ezelőtti murmanszki kiküldetéséről is beszélt, ahová szintén tolmácsként utazott. "Ott láthattam a Nagy Péter atommeghajtású cirkálót, telerakodva nukleáris robbanófejekkel. Korábban a silók hermetikusan zárva voltak, most azonban mindenki láthatta a rakományt. A nyugati delegációkat meg akarták félemlíteni" .

Kapcsolódók

Kimaradt?