Joe Biden szerint Ukrajna a túlélésért küzd

Ukrajna a túlélésért küzd, az Egyesült Államoknak és az Európai Unió egészének pedig ki kell állnia Kijev mellett - jelentette ki pénteken Brüsszelben Joe Biden amerikai alelnök.

Az amerikai politikus közölte: Oroszország tovább mélyíti a válságot, zsoldosokat és harckocsikat küld Ukrajnába, Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig teljes mértékben figyelmen hagy minden megállapodást, amelyet országa kötött, és amelyeket nem olyan rég ő maga is aláírt.

"Az Egyesült Államoknak és Európának most határozottan össze kell tartania. Nem szabad megengedni, hogy Oroszország átrajzolja Európa térképét" - hangoztatta Joe Biden.

Hollande-ék Moszkvában

Eközben megérkezett Moszkvába pénteken Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök, hogy az új ukrajnai béketervről tárgyaljon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A két politikus külön-külön érkezett repülőgéppel az orosz fővárosba. Előző nap Kijevben Petro Porosenko ukrán elnökkel vitatták meg a béketervet, amelyet már korábban támogatásáról biztosított az Egyesült Államok, az Európai Unió és a NATO is.

A mostani magas szintű megbeszélés az utolsó lehetőségnek tűnik, hogy leállítsák a tíz hónapja tartó fegyveres konfliktust, amelyben eddig már több mint 5300 ember vesztette életét.

Merkel: nem biztos a siker

Egyáltalán nem biztos, hogy sikerül a kijevi és moszkvai tárgyalások révén fegyvernyugvást elérni a kelet-ukrajnai válságövezetben - mondta pénteken Berlinben a német kancellár, aki a francia államfővel előző nap Kijevben az ukrán elnökkel tárgyalt, pénteken pedig Moszkvába érkezett az orosz államfőhöz.

Angela Merkel a sajtótájékoztatón elmondta: Francois Hollande francia elnökkel együtt mindent megtesznek azért, hogy "megtöltsék élettel" a tavalyi minszki tűzszüneti megállapodást, de "teljesen nyitott kérdés, hogy ez sikerül-e nekünk".

A "dolgok mozgásban vannak", így nem tudni, hogy pénteken jutnak-e valamilyen eredményre Vlagyimir Putyin orosz elnöknél. Azt sem tudni, hogy milyen hosszú lesz a megbeszélés, és azt sem, hogy az "utolsó megbeszélés" lesz-e, vagy egy tárgyalássorozat első állomása.

Jacenyuk: önvédelemből fegyverkezünk

Ukrajnának nem támadó, hanem védelmi célból van szüksége arra, hogy katonai és védelmi képességeit erősítse - jelentette ki Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök pénteken Kijevben, Robert Fico szlovák kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Szavai szerint Kijev tisztában van azzal, hogy "klasszikus értelemben vett katonai megoldása" nincs a kelet-ukrajnai válságnak. "Teljesen világos, hogy Európának békére van szüksége. De Európa békéje Ukrajna békéjétől függ, és ahhoz, hogy elérje ezt a békét, képesnek kell lennie megvédenie magát" - hangoztatta Jacenyuk.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?