Váratlanul Kijevbe utazik Hollande és Merkel

Francois Hollande francia elnök bejelentette, hogy Angela Merkel német kancellárral együtt csütörtök délután Kijevbe látogat, pénteken pedig Moszkvába utazik tovább.

„Úgy döntöttem, hogy Angela Merkellel ma délután Kijevbe utazom, hogy olyan új javaslatot tegyünk a konfliktusrendezésre, amely Ukrajna területi integritásán alapul. Petro Porosenko ukrán elnökkel tárgyalok ma, pénteken pedig Vlagyimir Putyin orosz elnökkel” – mondta Hollande a francia elnöki hivatalban tartott sajtótájékoztatón.

Hollande azt is bejelentette, hogy megkérte Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnököt, hogy hazája államadósságának újratárgyalása érdekében tegyen látogatást Berlinben Angela Merkel német kancellárnál is, aki „fogadni fogja őt”. A francia elnök mindazonáltal „legitimnek” nevezte, hogy az Európai Központi Bank (EKB) visszavonta a görög bankok egyik legfontosabb hitelfelvételi lehetőségét. Az EKB kormányzótanácsa szerda este közölte, hogy a görög bankok február 11-től nem férhetnek hozzá az EKB hiteleihez görög államkötvények vagy a görög kormány által garantált kötvények felhasználásával.

Kimaradt?