Az európai kisebbségek együttműködéséről tárgyalt Vincze Loránt

A kisebbségi és nyelvi ernyőszervezetek együttműködéséről, valamint a kisebbségi szolidaritás erősítéséről tárgyalt Leeuwardenben, a hollandiai Frízföld fővárosában, hétvégén Vincze Loránt.

Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) alelnökét, az RMDSZ külügyi titkárát, valamint Frank de Boert, a FUEN jogi tanácsadóját hivatalában fogadta Jannevietske de Vries, Frízföld kormányzó-helyettese, az NPLD nyelvi ernyőszervezet elnöke.

„Egyesítenünk kell erőinket Brüsszelben, hiszen a FUEN céljait: az európai kisebbségi normarendszer megteremtését, amelynek része a nyelvi és kulturális identitás védelme és kifejeződése, kiegészítik a Nyelvi Sokszínűséget Promováló Hálózat – NPLD erőfeszítései, amelyek az európai kisebbségi nyelvek népszerűsítését, az anyanyelvhasználat elterjedését és oktatását szorgalmazzák. Új Európai Bizottság állt fel és új pénzügyi időszak kezdődött, most készülnek a különböző támogatási programok és projektek, azt szeretnénk, ha ezek között a mi javaslataink is ott lennének. A FUEN arra számít, hogy az új biztosokkal nyitott, párbeszéden alapuló kapcsolatot sikerül kialakítani, ennek már most megvannak a pozitív jelei” – mondta a találkozón Vincze Loránt.

A FUEN alelnöke tájékoztatta a kormányzó-helyettest, aki egyben a Minority SafePack kezdeményező biztosságának tagja, a luxemburgi fellebbezés helyzetéről és a kezdeményezés jogi eszközének átalakítására vonatkozó kezdeményezésekről.

Vincze Loránt találkozott a fríz szervezeteket egyesítő Ried fan de Fryske Beweging elnökével Geart Benedictussal és Pier Bergsma elnökségi taggal. A megbeszélésen a FUEN alelnöke, az RMDSZ külügyi titkára ismertette a romániai magyarság helyzetét és tájékozódott a fríz kisebbség előtt álló legfontosabb kihívásokról, amelyek közül kiemelkedik az anyanyelv oktatása és használatának bátorítása. A látogatás következő helyszíne a Mercator, európai nyelvi sokszínűségi és nyelvoktatása központ volt. Cor van de Maet koordinátorral a központ kutatásainak és tapasztalatainak hasznosításról, közös projektek kialakításáról volt szó.

Vincze Loránt részt vett a Frízföld kormányának újévi fogadásán, amelynek házigazdája John Jorritsma, a holland uralkodó tartományi biztosa volt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?