Vincze Loránt: nincs írásos vállalás Johannis támogatására

Nem született írásos megállapodás az Európai Néppártban arról, hogy az EPP romániai tagpártjai – köztük az RMDSZ – Klaus Johannist támogatják a romániai elnökválasztás második fordulójában – nyilatkozta kedd este a maszol.ro-nak Vincze Loránt.

Az RMDSZ külügyi titkárát a nagyszebeni polgármester aznapi nyilatkozatáról kérdeztük, amely szerint Kelemen Hunoréknak írásban vállalt kötelezettsége a jobboldal jelöltjének támogatása. Klaus Johannis kijelentette, reméli, hogy a magyar politikusok tartják magukat ehhez az egyezséghez.

„Ilyen írásos megállapodás nincs. A Népi Mozgalom Pártja, a Demokrata Liberális Párt és a Nemzeti Liberális Párt tett olyan ígéretet, hogy támogatják azt a jobboldali jelöltet, amelyik bejut a második fordulóba” – mondta lapunknak Vincze.

A külügyi főtitkár tájékoztatása szerint az RMDSZ az összes találkozón jelezte, hogy a második fordulóba kerülő jelölt támogatása nem lehet magától értetődő, „csak elvek és megállapodások” függvényében fognak dönteni.

Az RMDSZ csütörtökön jelenti be, hogy Klaus Johannist vagy a koalíciós társ Victor Ponta kormányfőt támogatja a második fordulóban. Korábban Kelemen Hunor szövetségi elnök korábban azt nyilatkozta: számíthatnak az EPP támogatására, függetlenül az elnökválasztás kimenetelétől

Kapcsolódók

Kimaradt?