A francia nemzetgyűlés támogatja a palesztin állam létrejöttét

Az amerikai külügyminisztérium nem kívánta kommentálni azt, hogy a francia nemzetgyűlés kedden elfogadta a palesztin állam elismeréséről szóló határozatot.

Marie Harf külügyi szóvivő leszögezte, az Egyesült Államok ugyan támogatja a palesztin állam létrejöttét, de csakis a zsidó állammal lefolytatott tárgyalások eredményeként.

Egy nappal korábban a francia nemzetgyűlés nagy többséggel fogadta el azt a határozatot, amely a palesztin állam elismerésére szólítja fel a kormányt. A képviselők 339 igen szavazattal 151 nem ellenében és 16 tartózkodás mellett fogadták el a beterjesztést, amely nem bír törvényerővel, és nem kötelezi a francia kormányt a palesztin államisággal kapcsolatos politikájának bármilyen módosítására, de erős szimbolikus jelleggel bír, miután Európában egyre nagyobb a nyomás a palesztin államiság elfogadását illetően.

A szöveget a kormányzó szocialisták terjesztették a nemzetgyűlés elé, így kívánnak új lendültet adni a lebénult izraeli-palesztin békefolyamatnak. A szocialisták, a Zöldek és a kommunisták megszavazták a szöveget, az ellenzéki jobboldali és centrista képviselők nagy többsége, néhány kivételtől eltekintve, az elismerés ellen foglalt állást. A legtöbb ellenzéki képviselő ezt azzal magyarázta, hogy a témában kizárólag a végrehajtó hatalom hozhat döntést, abba a parlamentnek nincs beleszólása, mások pedig tartottak egy ilyen kezdeményezés hatásaitól, valamint az izraeli-palesztin konfliktus franciaországi jelentőségére hívták fel a figyelmet.

A téma azért különösen érzékeny kérdés Franciaországban, mert ott él Európa legjelentősebb, 500-600 ezer fősre becsült zsidó és mintegy 5-6 milliós muzulmán közössége. 

Izrael párizsi nagykövetsége közleményben jelezte, hogy ez a kezdeményezés "eltávolította a béke lehetőségeit" és "téves üzenetet" közvetít. A zsidó állam álláspontja szerint a palesztin állam elismerése a konfliktus rendezése előtt "súlyos hiba" és egy olyan "egyoldalú folyamat", amely csak ront a helyzeten.  A Palesztin Hatóság Rámalláhban üdvözölte a szavazás eredményét. 

A határozat egyébként megállapítja, hogy a palesztinok és izraeliek között 1991 óta "a békefolyamat újraindítására tett kezdeményezések zátonyra futottak", valamint felhívja a figyelmet arra, hogy "palesztin területeken törvénytelenül folytatódik a telepek építése".

A francia szenátus december 11-én szavaz a határozatról. 

A palesztin államiság kérdéséről a vitát pénteken rendezték meg a nemzetgyűlésben. Akkor Laurent Fabius külügyminiszter bejelentette, hogy Franciaország kétéves határidőt tartalmazó menetrend kialakítását támogatja az izraeli-palesztin konfliktus végleges rendezése érdekében. A tárcavezető elmondta: Párizs partnereivel együtt az ENSZ-ben a tárgyalások újraindításáról szóló, két évre szóló menetrendet tartalmazó biztonsági tanácsi határozat elfogadtatásán dolgozik. Hozzátette: amennyiben a tárgyalásos megoldásra irányuló végső erőfeszítések is zátonyra futnak, Franciaországnak "késedelem nélkül" el kell ismernie apalesztin államot. "Nem szimbolikus elismerést akarunk, amely csak egy virtuális államról szól, hanem egy valós palesztin államot szeretnénk. Ezért adunk egy lehetőséget a tárgyalásoknak" - mondta kedden a szavazást megelőzően Harlem Désir Európa-ügyi államtitkár. 

Eddig a világ több mint 130 országa ismerte el a palesztin államot. Október végén Svédország az EU első nyugat-európai tagjaként elismerte az önálló palesztin állam létezését. Ugyancsak októberben a brit és az ír, novemberben pedig a spanyol parlament alsóháza is a palesztin államiság elismerésére szólította fel a nemzeti kormányt, mindannyiszor kiváltva az Izrael általi bírálatot.

Kimaradt?