Ferenc pápa: nem eretnek gondolat az ősrobbanás vagy az evolúció

A katolikus egyház feje a Pápai Tudományos Akadémián beszélt a katolikus egyház tanításai és a tudományos elméletek összeegyeztethetőségéről.

Az ősrobbanásról kijelentette, hogy „nem mond ellent egy isteni teremtő beavatkozásának, sőt, inkább megköveteli azt”. Álláspontja szerint az univerzum kezdete nem a „káosz munkája” volt, hanem a Teremtő isteni tervének megnyilvánulása. Az evolúcióról is hasonlóan fogalmazott. „A természetben zajló evolúció nem összeegyeztethetetlen a teremtés fogalmával, hiszen az evolúció feltétele teremtett lények létezése, melyek fejlődhetnek” - mondta.

Utalt arra, hogy sokan a Teremtés könyve alapján Istent egy varázspálcával hadonászó mágusnak képzelik, aki bármit megtehet - ez azonban egyáltalán nem esik egybe a katolikus egyház világképével. Ferenc pápa szerint Isten „megteremtette az embert, majd hagyta, hogy fejlődjön az Ő általa lefektetett belső szabályok szerint, és így teljesítse be életét.”

A pápa kijelentései nem számítanak újdonságnak azok számára, akik közelebbről követik a katolikus egyház szellemi irányvonalát, hiszen az utóbbi évtizedekben a Vatikánban javarészt elfogadottá vált a Ferenc pápa által most megfogalmazott álláspont (érdekes adalék, hogy az ősrobbanás elméletét éppen egy katolikus pap ötlötte ki).

A pápa nyilatkozata egyúttal finom elhatárolódásként is értelmezhető attól az irányvonaltól, melyet XVI. Benedek képviselt e témában, aki egyes szakértők szerint pártolta a kreacionizmust és az intelligens tervezés elméletét.

Kimaradt?