Akár fél évbe is telhet az Ebola megfékezése

Akár fél évbe is telhet, mire megfékezik a nyugat-afrikai Ebola-járványt az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezet szerint, miközben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arról számolt be, hogy a kórházak nem győzik ellátni a tömegével érkező betegeket.

"Egy száguldó vonat mögött rohanunk. (Az Ebola terjedése) a szó szoros értelmében gyorsabb annál, mint amit mi válaszként képesek vagyunk nyújtani" - mondta Joanne Liu, az MSF nemzetközi igazgatója pénteki genfi sajtóértekezletén, egy tíznapos nyugat-afrikai látogatásról visszatérve.

Liu szerint a járvány miatt "háborús állapotok" uralkodnak az érintett országokban, és akár hat hónapba is telhet, mire megfékezik a március óta tomboló kórt. "Ilyennel még nem találkoztunk korábban. Új stratégia kidolgozására van szükség, mert az Ebola már nemcsak vidéken, hanem az 1,3 milliós Monroviában (Libéria fővárosában) is terjed" - mondta.

Gyorsan telnek be a kórházak

Az MSF vezetője arra szólította fel a WHO-t, hogy vállaljon nagyobb szerepet a járvány elleni küzdelemben. Ezzel párhuzamosan a WHO egy szóvivője az AP hírügynökségnek arról számolt be, hogy az ebolás betegek kezelésére felállított klinikákon gyorsabban telnek be a helyek, mint ahogy újakat tudnak nyitni.

Gregory Hartl azt mondta, Libériában például megnyitása után azonnal megtelt egy 80 fős rögtönzött kórház, amit az ebolás betegek számára állítottak fel, másnap pedig tucatnyi újabb beteg jelentkezett a klinikán, akiket már nem tudtak ellátni. Egy hasonló esetről tájékoztatott Liu is: mint elmondta, az MSF egyik libériai kórházában 40 férőhelyre 137 ember tódult be.

A WHO szóvivője arról is beszámolt, hogy azok az orvosok, akik házról-házra járnak Sierra Leonéban ebolás betegeket keresve, sok új, be nem jelentett fertőzöttet találtak.

Ez a legsúlyosabb Ebola-járvány a vírus közel negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A kór mostani terjedése februárban kezdődött. A járvány vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek közt a hirtelen felszökő láz, hasmenés, hányás és bizonyos esetekben belső vérzés. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. Az Ebola-vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.

Kapcsolódók

Kimaradt?