Ebola: újabb megbetegedés Nigériában, hárman már meghaltak

Tizenegyre nőtt az Ebola vérzéses láz bizonyított megbetegedéseinek száma Nigériában - közölte csütörtökön Onyebuchi Chukwu egészségügy-miniszter. A tizenegy beteg közül három meghalt, a többi nyolcat egy különleges egészségügyi intézményben ápolják elkülönítve a húszmillió lakosú Lagosban.

A nigériai kormány által közölt adatok némileg különböznek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által szerdán közöltekétől, amelyek szerint 12 megbetegedést regisztráltak az afrikai országban. Nigériában Lagoson kívül nem észleltek fertőzéseket, de a hatóságok attól tartanak, hogy egy fertőzött ápolónő a kelet-nigériai Enuguba utazva másokat is megfertőzhetett.

Az ápolónő az amerikai Patrick Sawyert, a libériai pénzügyminisztérium egyik vezető munkatársát ápoló egészségügyi csapat tagja volt, aki július 25-én halt meg az eddig több mint ezer ember halálát okozó vírus következtében Nigériában. Az ápolónőn Enuguban jelentkeztek a vérzéses láz tünetei, és kezelésre visszaszállították Lagosba.

A hatóságok közölték, hogy megfigyelés alá helyeztek 21 enugui lakost, akikkel kapcsolatba került. Az egészségügy-minisztérium szerint hat ember van közülük továbbra is megfigyelés alatt, a többieket tünetmentesen elengedték.

Közben Lagosban csütörtökre virradóra 177-ről 169-re csökkent a megfigyelt emberek száma. Nigéria az Ebola által legkevésbé fertőzött nyugat-afrikai ország. A WHO szerint augusztus 11-ig 1975 Ebola-gyanús megbetegedést találtak, közülük 1069 ember halt meg Guineában, Libériában, Sierra Leonéban és Nigériában.

Az Ebola-járvány miatt az egészségügyi óvintézkedések fokozásában megnyilvánuló rendkívüli állapotot hirdetett Guineában Alpha Condé elnök. A televízióban szerda éjjel elhangzott rendelkezés szerint az országban számos kötelező elővigyázatossági intézkedést vezetnek be a végzetes vírus terjedése ellen. A rendeletet be nem tartókat az elnök jogi következményekkel fenyegette meg, de ezeket nem konkretizálta. Guinea volt az első ország, ahol a vírus idén felbukkant. Az országban február óta eddig 510 megbetegedést jelentettek, ebből 377 halállal végződött.

Járatokat függesztettek fel

Az Ebola-járvány terjedését megelőzendő a Korean Air Lines augusztus 20-i hatállyal felfüggesztette Incshonból Nairobiba közlekedő járatát - jelentette be dél-koreai légitársaság.

Kenyából, illetve Kelet-Afrika más országaiból eddig nem jelentettek Ebola-megbetegedéseket, de a dél-koreai légitársaság eddig is az élen járt az óvatosságban. A Korean Air Lines hetente háromszor üzemeltet járatot a Kelet-Afrika kapujának számító Nairobiba. A cég azt nem közölte, hogy a felfüggesztés meddig marad érvényben.

Kapcsolódók

Kimaradt?