Orbán továbbra is ellenzi, hogy Juncker legyen az EB elnöke

Orbán Viktor magyar miniszterelnök továbbra is ellenzi, hogy a luxemburgi Jean-Claude Juncker legyen az Európai Bizottság új elnöke. A kormányfő Brüsszelből, az európai uniós csúcstalálkozó helyszínéről nyilatkozott pénteken telefonon a Kossuth Rádiónak. Azt mondta, hogy bár valószínűleg nagy fölénnyel megválasztják majd Junckert a bizottság elnökének, ő ezt a döntést nem fogja támogatni.

Elvi kérdésről van szó, "szavamat adtam (...) a magyar választóknak, hogy mit fogok képviselni", ettől nem lehet eltérni - indokolta döntését. Hozzátette ugyanakkor, hogy szerinte ennek ellenére meg fogják találni Junckerrel az együttműködéshez szükséges közös hangot.

Nagy-Britannián kívül csak Magyarország miniszterelnöke ellenzi már Juncker jelölését, a többi tagállam beállt Juncker mögé. Orbán szerint rossz gyakorlat a "lopakodó szerződésmódosítás", amikor Brüsszel olyan dolgokat vitat el, ami a nemzetállamokhoz tartozik, például – magyar vonatkozásban – a bankadó, a multiadó, a földvédelem, a rezsicsökkentés, melyek esetében "folyamatosan megpróbálták elérni, hogy visszatáncoljunk". Orbán azt mondta: Magyarországnak nem érdeke, hogy ebbe az irányba menjenek tovább a dolgok, a Junckert nem támogató szavazatával azt akarja demonstrálni, hogy ezt nem fogadja el. "Nem babra megy a játék, Magyarország létérdekeiről van szó, világos jelzést és figyelmeztetést kell adni" – fogalmazott. Juncker "bosszújától" Orbán nem fél, mint fogalmazott: "nekünk senkitől se kell tartanunk", Juncker pedig "racionális, észszerű, nyugodt ember, meg fogjuk találni a közös hangot".

Kapcsolódók

Kimaradt?