Mindenképp jelölni kell Junckert

Az Európai Unió intézményi válságba süllyed, ha nem Jean-Claude Junckert jelölik az Európai Bizottság élére a június végi uniós csúcson - mondta szerdán Berlinben a luxemburgi miniszterelnök.

Xavier Bettel a német kancellárral, Angela Merkellel folytatott megbeszélése után újságíróknak azt mondta, hogy az európai parlamenti (EP-) választások előtt a nagy európai pártcsaládok mind azt ígérték, hogy annak a pártcsaládnak a csúcsjelöltje kerül a brüsszeli bizottság élére, amelyik a legtöbb szavazatot szerzi az EP-választáson.

A választás előtt tett ígéretek pedig a választás után is érvényesek, ezért Junckert kell jelölni a jövő heti uniós csúcson - jelentette ki a liberális politikus, ismételten megerősítve, hogy támogatja hivatali elődjének - a kereszténydemokrata irányzatú Európai Néppárt politikusának - jelölését a brüsszeli bizottság elnöki tisztségére.

Ha az uniós állam-, illetve kormányfőket összefogó Európai Tanács a jövő héten csütörtökön kezdődő kétnapos találkozón nem tud megállapodni Jean-Claude Juncker jelöléséről, vagy valaki mást javasol a pozícióra, akkor az Európai Parlament szembefordul a tanáccsal és az egész EU intézményi válságba süllyed - vélekedett a luxemburgi politikus.

Hangsúlyozta: ezt a személyi kérdést mindenképpen rendezni kell, és a bizottság következő öt évre szóló programjának fő elemeit is össze kell állítani, ezért szükség esetén meg kell hosszabbítani az uniós csúcsértekezletet. A tagállami vezetőknek akár szombatig vagy vasárnapig folytatniuk kell a munkát, és nem szabad elhalasztani a döntéseket - mondta Xavier Bettel.

Kapcsolódók

Kimaradt?