Eszközként használják a románokat az oroszok sakkban tartására?

Oroszoroszág sakkban tartása lehet a célja az amerikai hadsereg „romániai terjeszkedésének” a Statfor ügynökség kedden közölt jelentése szerint. 

Az Egyesült Államok megkezdte az orosz flottát fenyegető, az Azerbajdzsánból Európába vezető energiaútvonalat védelmező terv alkalmazását – állapítja meg a Stratfor egy kedden közölt tanulmányban, amelyet maga George Friedman, a stratégiai ügynökség elnöke írt alá.

A Stratforban korábban jelent már meg tanulmány, amely Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok jelenlegi alelnöke, Chuck Hagel védelmi miniszter és három amerikai szenátor Romániában tett gyakori látogatásait tematizálta, Barack Obama lengyelországi kiszállására is felhívva a figyelmet. További jelekként értelmezhetők a Törökországgal folytatott tárgyalások, és hogy Bulgária – amerikai szenátorok látogatása után – a hétvégén lemondta a South Stream tengeri útvonal kiépítését, amely Oroszországnak kedvezett volna.

„Egy olyan stratégia, amely Románia haditengerészeti erejét növeli és amerikai harci repülőket hoz a térségbe, egyértelműen fenyegetést jelent az orosz flottára nézve. A terv része ugyanakkor Grúzia védelmi rendszerének erősítése és az Azerbajdzsánt Európával összekötő tengeri útvonal védelme. Egy rivális flotta jelenléte a Fekete-tengeren nyilván problémát jelentene Oroszországnak, különösen akkor, ha az ukrán rendszer megizmosodik, és a Krím elszigetelődik” - olvasható a Stratfor jelentésében.

A független stratégiai ügynökség amellett érvel, hogy az USA nem is akar föltétlenül egy erős romániai flottát kiépíteni, inkább csak el szeretné hitetni mindezt az oroszokkal, hogy azok véget vessenek az Ukrajnával szembeni agressziónak. „Az Egyesült Állomknak nem célja, hogy felfegyverezze Lengyelországot, kiépítsen egy román flottát és a földgázpiacot átalakítsa. Washington csak meg akarja mutatni, hogy nagyobb erőfeszítés nélkül képes lenne rá. Egy ilyen erődemonstráció arra kényszerítheti az oroszokat, hogy újragondolják helyzetüket, mielőtt még valósággá válna a fenyegetés” - véli Friedman.

Kimaradt?