Moszkva sérelmezi Bukarest „oroszellenes retorikáját”

Felerősödött a román államvezetés oroszellenes retorikája a moszkvai külügyminiszter szóvivője szerint. Alekszandr Lukasevics pénteken kijelentette: ilyen körülmények között nem lehet számítani az orosz-román kapcsolatok „konstruktív fejlődésére”.

„Mintha parancsra történne, úgy erősödik a román államvezetés – beleértve az államfőt – oroszellenes retorikája. Az orosz elnököt sértő legutóbbi nyilatkozatok teljes mértékben elfogadhatatlanok számunkra” – idézte az Itar-Tass a külügyi szóvivőt, aki Traian Băsescunak arra a nyilatkozatára utalt, amelyben a román államfő hazugsággal vádolta Vlagyimir Putyint.

Lukasevics elmondta, magyarázatot kértek a bukaresti külügytől arra, hogy miért nem engedte be Románia a légterébe Dmitrij Rogozin orosz kormányfő-helyettes különgépét. „A román hatóságok nem adtak meggyőző válaszokat a kérdéseinkre. Ezek az incidensek nem a bizalom megszilárdulását szolgálják, és nem adnak okot arra, hogy a kétoldalú kapcsolatok javulásában  reménykedjünk” – fogalmazott a külügyi szóvivő.

Mint ismert, miután a román hatóságok elzárták az ország légterét Dmitrij Rogozin gépe előtt, előzmény nélküli nyilatkozatháború indult Moszkva és Bukarest között. Annál is inkább, mert az orosz politikus azzal fenyegetőzött: legközelebb bombázógéppel jön majd Románia légterébe.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?