Románia értetlenül fogadta az orosz bírálatokat

Bukarest értetlenül fogadta az ukrajnai válsággal kapcsolatos, a román félnek címzett orosz bírálatokat és megalapozatlannak tartja, hogy Oroszország kétoldalú szintre próbálja áthelyezni azt a súlyos válságot, amelybe az európai közösséghez fűződő kapcsolata került - közölte pénteken Brândușa Predescu román külügyi szóvivő.

Bukarest arra reagált, hogy az orosz külügyminisztérium csalódását fejezte ki Traian Băsescu államfő Ukrajnával és a Krímmel kapcsolatos "sorozatos oroszellenes kijelentései" miatt. A külügyi közlemény megerősítette: Románia teljesen azonosul NATO-szövetségeseivel és európai uniós partnereivel, amikor kiáll Ukrajna függetlensége, szuverenitása és területi épsége mellett, és a nemzetközi jog figyelmen kívül hagyásának tekinti Ukrajna nemzetközileg elismert határainak egyoldalú módosítását.

"Sajnálatos, hogy moszkvai partnereink megkérdőjelezik a 2013-as év kétoldalú román-orosz párbeszédének hozadékát, miközben Románia mindössze arra törekszik, hogy tartósan biztosítsa a kiszámíthatóság és stabilitás légkörét Európában" - olvasható a román külügyi szóvivő reagálásában.

Moszkvában egyebek között azt nehezményezték, hogy Traian Băsescu országa NATO-csatlakozásának 10. évfordulóján azt mondta: Oroszország agressziót követett el Ukrajna ellen és megsértette az ország területi egységét garantáló, 1994-es budapesti memorandumot.  Alekszandr Lukasevics orosz külügyi szóvivő Titus Corlățean külügyminiszter Oroszországra vonatkozó bírálatát is kifogásolta pénteken. A román diplomácia vezetője ugyanis kijelentette, hogy országa elítéli a Krím orosz annektálását, a nemzetközi jog megsértését és aggódik.

Băsescu még nem reagált

A román elnöki hivatal egyelőre nem reagált a moszkvai jelzésre, de Băsescu pénteken is moldovai politikusokkal találkozott, amikor fogadta a Szeret-Prut-Dnyeszter Eurorégió küldöttségét.

A moldovai fővárosban, Chișinăuban attól tartanak, hogy a szakadár Dnyeszteren túli területet Oroszország a Krímhez hasonlóan megpróbálja bekebelezni. A 2006-os népszavazáson a Dnyeszter folyótól keletre fekvő terület többségében orosz ajkú lakossága az Oroszországhoz csatlakozásra szavazott.

 A Dnyeszter folyótól keletre fekvő terület 1990-ben vált ki a többségében román nyelvű Moldovai Köztársaságból. Azóta ott orosz csapatok állomásoznak, függetlenségét egyetlen állam sem ismerte el.

Kapcsolódók

Kimaradt?