Kernesz: politikai háttere van az ellenem elkövetett merényletnek

Politikai hátteret vél felfedezni az ellene elkövetett merényletben Hennagyij Kernesz harkivi polgármester, akit már egy rehabilitációs központban kezelnek Izraelben - írta az Ukrainszkaja Pravda című ukrán napilap internetes oldalán. A polgármester állapota folyamatosan javul, már fel tud ülni, önállóan táplálkozik, sőt telefonon utasításokat ad az általa vezetett harkivi önkormányzatnak. 

Második napja van a rehabilitációs központban. Négy napja ébresztették fel a mélyaltatásból egy haifai katonai haifai kórházban, ahova a merényletet követően Ukrajnából szállították. Háromszor is megműtötték, az egyik operáció nyolcórás volt.

Az 54 éves Kernesz Ukrajna egyik legismertebb zsidó politikusa. Április 28-án követtek el ellene merényletet: hátba lőtték mesterlövész fegyverrel Harkiv egy erdős külterületén. A lövedék áthatolt a tüdején és máján. 

Kernesz kitart amellett, hogy politikai okok miatt követtek el ellene merényletet. Hangoztatta, hogy Harkiv határmenti (a kelet-ukrajnai terület Oroszországgal határos) város. A támadás sokaknak kapóra jöhetett, és szerinte a történteket elvonatkoztatva kell kivizsgálni. Ő ukránpárti politikus, nem támogatja azt, hogy Harkiv Oroszország része legyen. Azt szeretné, ha a város ukrán maradna - mondta. Hozzátette ugyanakkor, hogy alapos, szakmai nyomozást kell folytatni az ellene elkövetett merénylet ügyében, és nem olyat, amely csupán az alaki formáknak felel meg. Kiemelte, azóta, hogy négy napja már jobban van, az ukrán nyomozók nem próbáltak meg vele kapcsolatba lépni. Ők egyelőre csak az ismerősök körében vizsgálódnak - állította az interjúban Hennagyij Kernesz, aki szerint egyelőre dilettáns módon folyik a nyomozás.

Kapcsolódók

Kimaradt?