Újabb rejtély lengi körül a maláj gép eltűnését

Ismét egy magyarázatra váró részlet került nyilvánosságra az eltűnt maláj utasszállítóról: a gépet vezető pilóta mobiltelefonjának jeleit egy átjátszóállomás azt követően is észlelte, hogy a gép a titokzatos kanyart megtette – írja a hvg.hu.

A március 8-án eltűnt maláj utasszállító gép első tisztjének, Fariq Abdul Hamidnak a mobiltelefonja be volt kapcsolva a levegőben, legalábbis egy malajziai átjátszó állomással kapcsolatot létesített, arra azonban nincs bizonyíték, hogy hívást kezdeményezett volna - mondta a CNN-nek hétfőn egy amerikai tisztviselő a maláj hatóságokról kapott információkra hivatkozva.

A mobil jeleit a panangi torony vette, ez nagyjából 250 mérföldre van attól a ponttól, ahonnan a gép kommunikációs rendszere az utolsó jeleket küldte. A telefon jelet keresett a levegőben, mindez fél órával azután történt, hogy a repülő egy éles kanyart tett nyugat felé. Mint ismert, a gép Kuala Lumpurból Pekingbe indult 239 emberrel a fedélzetén, de egy órával az indulás után éles kanyart tett nyugat felé, miközben a kommunikációs eszközök a gépen elhallgattak.

Az amerikai illetékes szerint a mobiljelek ténye megerősíti az eddig radarjelekre és műholdas adatokra alapozott feltevést, hogy a gép letért az előre eltervezett útvonaláról és valószínűleg elég alacsonyan repült ahhoz, hogy egy mobilállomás jelét is fogja.

A hétvégén egyébként egy maláj lap egyenesen azt írta, hogy a pilóta telefonálni próbált a magasból. A CNN-nek nyilatkozó, a nyomozást jól ismerő amerikai forrás szerint erre nincs bizonyíték, és azt is elmondta, hogy más telefon jelét nem fogták a gépről.

A műholdjelek adatai alapján a hatóságok az Indiai-óceán déli övezetében keresik a gép roncsait és fekete dobozát, egy feltételezett helyszínre hétfőn merülő robotot küldtek le, majd ezt kedden is megismétlik.

Kapcsolódók

Kimaradt?