A NATO sem ismeri el Krímet orosz területként

A Krím orosz annektálása illegitim, törvénytelen, és a NATO-szövetségesek nem fogják elismerni - tudatta kedd esti közleményében Anders Fogh Rasmussen, az észak-atlanti szövetség főtitkára. A dán politikus kommünikéjében egyúttal elítélte Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentéseit azokról a jogszabályokról, amelyekkel az Oroszországi Föderáció magába fogadja a Krímet.

„Oroszország minden felszólítást figyelmen kívül hagyott, hogy térjen vissza a nemzetközi jog keretei közé, és veszélyes úton halad tovább" - húzza alá Rasmussen, aki szerint Moszkva azzal, hogy megsérti Ukrajna szuverenitását és területi egységét, otrombán felrúgja saját nemzetközi kötelezettségeit. Ezt semmi sem magyarázhatja, és csak tovább mélyíti Oroszország nemzetközi elszigetelődését - állapítja meg a NATO-főtitkár.

Anders Fogh Rasmussen ugyanakkor aggodalmát fejezi ki, amiért egy ukrán katona életét vesztette, és minden felet maximális önmérsékletre szólít, és szorgalmazza, hogy tegyenek meg minden lehetséges intézkedést a további eszkaláció elkerülése érdekében.

Kapcsolódók

Kimaradt?