Moldova számít az Ukrajnán kívüli orosz követelésekre is

Aggodalmát fejezte ki kedden a moldovai elnök amiatt, hogy a posztszovjet köztársaságban esetleg megismétlődhetnek az ukrajnai események, és utalt a szakadár, oroszbarát Dnyeszteren túli terület helyzetére. „Nagyon sok a közös a Krím félszigeten történő események és a Dnyeszter Menti Köztársaság helyzete között" - közölte Nicolae Timofti moldovai államfő.

A többségében román gyökerekkel rendelkező moldávok lakta ország keleti részén fekvő Dnyeszteren túli területen többnyire oroszok és ukránok élnek. A térség Oroszország segítségével a kilencvenes évek elején bejelentette elszakadását Moldovától, függetlenségét azonban egy ország sem ismerte el. Azóta Moszkva a moldovai kormány kifejezett nemtetszése ellenére mintegy 1500 katonát állomásoztat a régióban, és a kontingenst a Kreml 1999-ben tett ígérete ellenére még mindig nem vonták ki onnan.

„Vannak olyan információink, miszerint a jelenlegi helyzet felforgatására irányuló konkrét törekvések észlelhetőek" - nyugtalankodott Timofti. Példaként elmondta: a Dnyeszteren túli terület parlamentjének szóvivőjét Moszkvába küldték, hogy azt kérje a Kremltől, csatolják a területet a Krím mintájára Oroszországhoz.

„Az ilyen cselekedetek kontraproduktívak, és senkinek nem használnak sem Moldovában, sem Oroszországban. Hiba lenne, ha Moszkva ezt tenné" - hangsúlyozta a moldovai elnök, és hozzátette, hogy országa nem ismeri el a krími népszavazást, és a terület Oroszországhoz való csatlakozását. „Ukrajna nemzetközileg elismert határait, az ország területi egységét, szuverenitását és integritását támogatjuk" - mondta Timofti, és hozzátette, hogy minden döntés, amely a referendum eredményein alapul, illegális és durván megsérti a nemzetközi jog alapelveit.

A Kremlben aláírták kedden a megállapodást a Krími Köztársaságnak és Szevasztopol városának az Oroszországi Föderációhoz csatlakozásáról. Ukrajna és a nyugati államok még aznap határozottan elutasították az orosz „földfoglalást". Moldova és Ukrajna helyzete annyiban biztosan különbözik, hogy miközben Viktor Janukovics, a hatalomból eltávolított ukrán elnök tavaly novemberben nem írta alá a társulási megállapodást az Európai Unióval, Moldova 2013 végén kötött egy hasonló szerződést Brüsszellel.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?