A krímiek 93 százaléka csatlakozna Oroszországhoz

FRISSÍTÉS: A 95 százalékot is meghaladta azon választók aránya, akik a Krím félszigeten tartott vasárnapi népszavazáson támogatták, hogy az Ukrajnához tartozó autonóm terület csatlakozzon Oroszországhoz – derült ki a voksok háromnegyedének megszámlálása után tett hivatalos nyilatkozatokból.

A részeredmények megerősítették a szavazóhelyiségek bezárása után közölt közvélemény-kutatási eredményeket, amelyek előrejelezték, hogy az elsöprő többség az orosz csatlakozás mellett voksolt. A választási részvételi arány este 6 órakor 73,4 százalék volt.

Innen kezdődnek a bajok

Oroszországot kivéve az egész világ illegitimnek tartja az Ukrajnához tartozó Krímen tartott népszavazást, miközben Vlagyimir Putyin orosz elnök azt hangsúlyozta, hogy a népszavazás jogszerű és a krímiek döntését tiszteletben fogják tartani.

Az uniós csúcsvezetők azonban vasárnap este ismételten jogellenesnek minősítették az Ukrajnához tartozó Krím félsziget jövőbeli jogállásáról a helyi oroszbarát vezetés által kiírt referendumot, és egyúttal jelezték: az EU-országok külügyminiszterei hétfőn további intézkedésekről döntenek.

Herman Van Rompuy, az Európai Tanács, valamint José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke közös nyilatkozatban emlékeztetett arra, hogy az uniós országok állam-, illetve kormányfői már március 6-án leszögezték: az ukrán alkotmánnyal és a nemzetközi joggal ellentétesnek tekintik az Oroszországhoz való csatlakozás népszavazásra bocsátását. Van Rompuy és Barroso megerősítette, hogy az EU nem fogja elismerni a referendum kimenetelét.

Az ukrajnai válság megoldása a két uniós intézmény vezetője szerint csakis Ukrajna területi épségén, szuverenitásán és függetlenségén alapulhat, az ukrán alkotmány keretei közé kell illeszkednie, és szigorúan érvényesítenie kell a nemzetközi normákat.

"Csakis közös diplomáciai munkával találhatunk megoldást a válságra, beleértve az ukrán és az orosz kormány közötti közvetlen megbeszéléseket" - vélekedett Van Rompuy és Barroso. Hozzátették, az EU különös felelősséget visel Európa békéjéért, stabilitásáért és prosperitásáért, és ezeket a célokat továbbra is minden rendelkezésére álló eszközzel követni fogja.

Megszólalt a Fehér Ház is

Washington ismételten leszögezte, hogy Oroszország megfizeti a krími katonai beavatkozás árát, ami nemcsak az ellene hozott szankciókban nyilvánul majd meg, hanem a bizonytalanság növekedésében is.

"Már rég túlhaladtunk azokon az időkön, amikor a nemzetközi közösség csöndben marad, amíg egy ország erővel elfoglalja egy másik területét" - hangsúlyozta Jay Carney fehér házi szóvivő abban a közleményében, amelyet vasárnap, alig néhány perccel a krími népszavazás befejezése után adott ki.

Kapcsolódók

Kimaradt?