Az új hidegháború kezdete lehet a krími népszavazás

A Krím vasárnapi népszavazása illegitim, de Kijev nem tud ellene tenni – írja az Index. A portál szerint a félsziget után az ország déli és keleti része is leszakadhat, ám fegyveres harc nélkül Oroszország ezt már aligha érheti el. 2014 lehet az új hidegháború kezdete.

Moszkva ugyanis nem akadályozta meg az Ukrajnától való elszakadásról és az Oroszországhoz való csatlakozásról döntő népszavazást, így elkerülhetetlen, hogy Washington életbe léptesse személyre szabott szankcióit, és ebben Brüsszel is minden bizonnyal követni fogja. Nem véletlen, hogy az oroszok már elkezdték kimenekíteni a vagyonukat Nyugatról.

John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz védelmi miniszter pénteki, Londonban tartott találkozója sem vezetett eredményre, ahogyan az ENSZ Biztonsági Tanácsának szombati ülése sem: a testület nem tudott határozatot elfogadni a Krím ügyében. Moszkvának azonban figyelmeztető jel, hogy az Ukrajna területi egységét hangsúlyozó határozattervezet csak az orosz vétón bukott meg, Kína tartózkodó szavazatával zöld utat adott volna neki.

Közben ukrán hírforrások szerint orosz katonák átlépték a krími határt és elfoglaltak egy gázelosztó központot Ukrajna területén. Kijev a katonák azonnali visszavonását követeli. Egyes jelentések szerint 80, mások szerint 120 orosz deszantos érkezett szombaton délután helikopteren, páncélozott harckocsik támogatásával Sztrelkovoje település közelébe.

A hírügynökségek megjegyzik: ez volt az első olyan orosz katonai művelet, amelyet már a Krím határán túl hajtottak végre. Sztrelkovoje egy hosszú földnyelven helyezkedik el, mintegy tíz kilométerre északra a Krímet és a Herszon megyét elválasztó határtól.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?