Orosz vadászgépek települtek az ukrán határ közelébe

Moszkva hat Szu-27-es vadászgépet és három katonai teherszállító repülőgépet telepített a mind Ukrajnával, mind Oroszországgal határos Fehéroroszország területére, válaszul arra, hogy amerikai vadászrepülőket küldtek Lengyelországba és a Baltikumba.

A katonai járművek megérkeztek a fehérorosz fővárostól, Minszktől keletre lévő Mogiljov támaszpontra - közölte az orosz védelmi minisztérium. Hozzátette, hogy az orosz harci repülők személyzete a belorusz kollégákkal közös légvédelmi és felderítő misszióba kezd.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök egy nappal korábban ajánlotta fel Moszkvának, hogy állomásoztathat vadászgépeket a területén. Mint mondta, a "testvéri államoknak" az amerikai repülőgépek lengyel és balti államokbeli jelenlétére "arányos" választ kell adniuk.

"Az utóbbi időben az (ukrajnai) konfliktus kiéleződésének vagyunk tanúi" - állapította meg szerdán Lukasenka a Belta fehérorosz hírügynökség közlése szerint a minszki nemzetbiztonsági tanács ülésén.

Az Egyesült Államok kedden a lengyel légierővel közös hadgyakorlatot kezdett Lengyelországban F-16-os vadászrepülők és más harci gépek részvételével, a Baltikumba pedig a légtérellenőrzés megerősítése érdekében érkeztek amerikai repülőgépek.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?