Lövésekkel tartóztatták fel az EBESZ megfigyelőit a Krím félszigetnél

Szombaton már nem próbálkoznak újabb ellenőrzési pontnál bejutni a Krím félsziget belsejébe az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Ukrajnába küldött nemzetközi megfigyelői – tájékoztatta a csoportot vezető Ács Gábor alezredes az MTI-t.

Az alezredes az MTI-nek megerősítette, hogy figyelmeztető lövésekkel tartóztatták fel őket annál az átkelő pontnál, ahol szombaton próbáltak átmenni. Ugyanakkor kiemelte: a fegyveresek nem rájuk, hanem gépjárművekre céloztak. Elmondta továbbá, hogy ezen a helyen már sokkal többen, és szóban agresszívebbek is voltak a fegyveresek, főleg az ukrán kísérőikkel szemben. 

Ács Gábor korábban elmondta, hogy az autonóm köztársaság határán az el nem ismert krími kormány ellenőrzési pontokat állított fel. Ezeket ismeretlen szervezethez tartozó, egyenruhás fegyveresek őrzik. Minden járművet megállítanak, és a legtöbbet át is nézik - tette hozzá. Az alezredes ismeretei szerint összesen öt szárazföldi, közúti bejutási lehetőség van a félsziget belsejébe. Csütörtökön kettő, majd pénteken és szombaton is egy-egy ilyen pontról visszafordították delegációjukat.

A félsziget belsejébe való szombati, ismételten sikertelen bejutási kísérlet után a megfigyelők visszatérnek Herszonba, ahol megvitatják hogyan tovább. Ács Gábor azt is elmondta: felmerült, hogy nem közúton, hanem ukrán segítséggel vízen, vasúton vagy légi útvonalon próbálnak meg bejutni a Krím félsziget belsejébe. Hogy erről mikorra születhet döntés, azt szombat délután még nem tudta elmondani az ezredes.

A bizalom- és biztonságépítő intézkedésekről szóló 2011-es EBESZ-egyezmény, az úgynevezett Bécsi Dokumentum III. fejezete rendelkezik arról, hogy a szervezet szakértői bármely tagországban látogatást tehetnek, ha onnan szokatlan katonai tevékenységről kapnak információt. A mostani látogatást Ukrajna kérte. Ez az első eset, hogy az EBESZ végrehajt ilyen missziót az egyezmény idézett része alapján.

Kapcsolódók

Kimaradt?