Nem mond le Janukovics – kettészakad Ukrajna?

A kijevi eseményeket banditák államcsínyének minősítve Viktor Janukovics ukrán elnök az Interfax hírügynökség szombat délutáni jelentése szerint kijelentette, hogy a parlament által hozott törvények illegitimek, ő pedig Ukrajna területén maradva mindent megtesz azért, hogy az ország ne szakadjon szét.

A Harkivban tartózkodó Janukovics az 1930-as évek Németországához és a nácik hatalomra kerüléséhez hasonlította az Ukrajnában jelenleg tapasztalható helyzetet. Egy helyi televíziónak nyilatkozva úgy fogalmazott, még mindig ő Ukrajna törvényes elnöke. Azt is közölte, hogy egyelőre az ország keleti felében marad.

Janukovics szerint autójára rálőttek, ennek ellenére kijelentette, hogy nem fél. "Sajnálom a hazámat" - mondta az UBR televíziónak. Ellenzékét gengsztereknek nevezte, akik terrorizálják az országot. Az elnök tudatta, Ukrajna délkeleti részét bejárva az a szándéka, hogy személyesen találkozzon az emberekkel. Leszögezte, hogy a kijevi törvényhozás által az utóbbi órákban elfogadott törvényeket nem írja alá.

Kijevben kora délután arról szóló híresztelések kaptak szárnyra, hogy Janukovics lemond. Egy ellenzéki képviselő arról beszélt, hogy az államfő ígéretet tett Arszenyij Jacenyuknak, az ellenzéki Haza párt frakcióvezetőjének, hogy távozik a hatalomból.

Janukovics péntek éjjel hagyta el Kijevet és utazott a kelet-ukrajnai Harkivba, hogy részt vegyen pártja délkelet-ukrajnai szervezeteinek kongresszusán. Az oroszbarát politikus fellegvárának tartott városban több ezer megválasztott képivselő gyűlt össze a kormányzó párt tanácskozásán. Mihail Dobkin, Harkiv megye vezetője fogadkozott, hogy nem az ország szétszakítása, hanem egységességének megőrzése érdekében gyűltek össze.

A kongresszuson ezzel szemben az hangzott el, hogy az alkotmányos rend helyreállításáig saját ellenőrzésük alá vonják az ország keleti részét. Vélemények szerint ez a Janukovics által mondottakkal szemben növelheti Ukrajna szétszakadásának lehetőségét.

Lengyel külügyminiszter: nincs szó puccsról

A lengyel külügyminiszter Viktor Janukovics ukrán államfő szombat délután elhangzott szavaira reagálva kijelentette, hogy a kijevi eseményen nem minősíthetők államcsínynek.

"Ez nem puccs. A kormányépületeket elhagyták, a törvényhozás elnökét érvényes szavazás keretében választották meg. Viktor Janukovicsnak 24 órája van aláírni a 2004-es alkotmány újbóli hatálybalépését" - írta Radoslaw Sikorski a Twitter közösségi protálon.

Közben francia kollegája, Laurent Fabius az erőszak elkerülésére a válság rendezését előmozdító pénteki megállapodás tiszteletben tartására szólította fel az ukrán kormányt és az ellenzéket egyaránt.

Kijevbe, az ukrán parlament ülésére érkezett szombaton Frank-Walter Steinmeier német és Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter, valamint Eric Furnier, a francia külügyminisztérium európai főosztályának vezetője - jelentette az UNIAN hírügynökség. Az ukrán törvényhozás szombat délután felújította munkáját, a képviselők arra vártak, hogy Viktor Janukovics ukrán államfő írásban eljuttassa hozzájuk lemondását. Kijevben korábban olyan hírek terjedtek el, hogy az államfő ígéretet tett Arszenyij Jacenyuknak, az ellenzéki Haza párt frakcióvezetőjének, hogy távozik a hatalomból.

Kapcsolódók

Kimaradt?