A tiraspoli oroszbarátok védik meg a moldovánt a románoktól

Új „moldován nyelvtankönyvet” készül kiadni jövőben a szakadár Dnyeszteren-túli oroszbarát kormány oktatásügyi minisztériuma. A tankönyvet a tiraspoli állami egyetem filológia karában professzora, Vasile Stati rendezi nyomda alá, aki azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy 2003-ban nevét adta a moldován-román szótárhoz – írja a Novostipmr hírügynökség.

„A moldován nyelvtankönyvnek pontosnak, érthetőnek és letisztázottnak kell lennie. A tantárgy célja, hogy megvédjük Moldova történelmét, a moldován nyelvet és a a moldován néprajzot. Ezt a törekvésüket egyre nehezebben tudjuk ellátni, ugyanis a szomszédos Moldova Köztársaságban hadjárat indult a moldován nyelv ellen” – fejtette ki a projektindító alkalmával Vasile Stati. Amúgy a szakadár köztársaság alkotmánya három hivatalos nyelvet ismer el: a cirill betűs moldovánt, valamint az orosz és az ukrán nyelvet.

Mint korábban írtuk, a chișinăui alkotmánybíróság 2013. december 5-én megállapította, hogy Moldova Köztársaság hivatalos nyelve a román. Ennek tisztázására azért volt szükség, mert a 1991-es függetlenségi nyilatkozat a románt, az 1994-es alkotmány pedig a moldovait nevezi államnyelvnek. Az alkotmánybíróság úgy ítélkezett, hogy az alaptörvényben szereplő moldovai nyelv alatt a román nyelv értendő.

Kimaradt?