2050-re eltűnhetnek a Kilimandzsáró és az Alpok gleccserei

Három évtizeden belül a Sziklás-hegység gleccserei is el fognak olvadni, vélik az UNESCO szakértői.

Az UNESCO jelentése szerint az ENSZ világörökségi helyszíneinek egyharmadán az éghajlatváltozás miatt három évtizeden belül elolvadnak a világörökségi helyszíneken található gleccserek. Eltűnnek a Kilimandzsáró utolsó gleccserei, ahogy az Alpok és az amerikai Yosemite Nemzeti Park gleccserei is, írja a BBC alapján a 444.hu.Fotó: Pixabay/Nico Grütter

A jelentés szerzői szerint ezek a gleccserek már mindenképpen el fognak olvadni, függetlenül attól, hogy a világ mit tesz a klímaváltozás elleni küzdelem terén. Úgy fogalmaztak, hogy a gleccserek eltűnése „az egyik legdrámaibb bizonyíték arra, hogy a bolygó felmelegszik”.

A jelentés szerint az ENSZ világörökségi helyszíneinek maradék kétharmadán még megmenthetők a gleccserek, de csak akkor, ha a sikerül 1,5 Celsius-fokra korlátozni a globális felmelegedést. Utóbbi elérésére egyébként egy múlt heti ENSZ jelentés szerint a világnak jelenleg nincs használható terve.

A gleccserek eltűnése tengerszint-emelkedéshez és ahhoz is vezethet, hogy sok helyen eltűnik az édesvíz, ami élelmezésbiztonsági problémákhoz vezet, mivel ezt a vizet használják a termények öntözéséhez is.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?