A főpincér miatt borult fel a Costa Concordia?

Többek között Antonello Tievoli, a Costa Concordia főpincére tett kedden tanúvallomást a 2012. január 13-án történt hajószerencsétlenségről zajló olaszországi perben.

 Antonello Tievoli a grossetói bíróságon tartott újabb tárgyaláson megerősítette az óceánjáró zátonyra futása után elterjedt híreket, miszerint Francesco Schettino, a Costa Concordia kapitánya miatta vitte túl közel Giglio szigetének partjaihoz az óriáshajót.

A Costa Concordián főpincérként szolgáló Tievoli elmondta,  mivel születésnapja volt, ő kérte meg Schettinót arra, hogy a hajóval "bókoljon" a szigetnél. A Giglión született Tievoli meglepetést akart szerezni családjának, mely a szigeten levő házából láthatta volna a kivilágított óceánjáró közeli elhaladását. Az ülésteremben az ügyész megmutatta Tievoli testvére Facebook-oldalának tavaly január 13-i bejegyzését: a főpincér testvére 21 óra 8 perckor azt írta, "hamarosan a Costa Concordia nagyon-nagyon közel halad majd el Giglióhoz". A hajó 21.45 perckor ütközött neki a part menti szikláknak, amelyek szabályosan meglékelték az óriás hajótestet. Tievoli hozzátette, hogy a zátonyra futás után kitört a pánik, az utasok elkeseredésükben agresszíven léptek fel a legénységgel szemben. 

Salvatore Ursino tiszt arról számolt be, hogy a partot majdnem súroló manővert Schettino, Tievoli, valamint - a kedden szintén tanúként meghallgatott - Domnica Cemortan, a Costa Concordián dolgozó moldovai táncosnő és mások a parancsnoki fedélzetről nézték.

Az ügyészek lejátszották a hajó fekete doboza által a baleset után rögzített hangfelvételeket, ezeken Schettino nápolyi nyelvjárásban azt kiabálta, "Szűz Mária, mit tettünk!". A Giglio szigetét képviselő ügyvéd az újságíróknak úgy ítélte meg, hogy a kapitány és a tisztek a katasztrófa bekövetkeztével sem tudták kezelni a kaotikus helyzetet és mindenekelőtt önmagukat mentették.

A Costa Concordián utazó 4229 főből 32-en veszítették életüket. A tavaly januárban a hajóval együtt elsüllyedt két áldozat egyikét az óceánjáró szeptember 17-i egyenesbe állítása után találták meg.

Az idén kezdődött per egyetlen vádlottja Schettino maradt, mivel a többi vádlott vádalkut kötött az ügyészséggel, mely ezt Schettinótól megtagadta. A per további tanúk meghallgatásával folytatódik.

Kapcsolódók

Kimaradt?