Costa Concordia: a kapitány a kormányosra mutogat

Nem tartotta felelősnek magát a Costa Concordia óceánjáró tavaly januárban történt tragédiájáért Francesco Schettino volt kapitány az olasz bíróságon hétfőn újraindult tárgyaláson. A hajóroncson megkezdik az eltűnt áldozatok keresését.

Ha a kormányos végrehajtotta volna a kapitány utasítását és balra rántotta volna a kormányt, a Costa Concordia nem ütközött volna neki Giglio sziget partjai közelében a szikláknak - hangoztatta Grosseto városi bíróságán pere újabb tárgyalásán Francesco Schettino. Már a hajóbaleset utáni napokban kiderült, hogy az óceánjáró olasz kapitánya és az indonéziai kormányos nem beszélt egy közös nyelvet sem, az angolt sem ismerő kormányos nem értette, mit mond neki a nápolyi dialektusban kiabáló Schettino.   

A volt kapitány azonban arra nem adott magyarázatot, hogy a zátonyra futott óceánjáró miért haladt alig százötven méter távolságra a szigettől az előírt - a parttól sokkal távolabb húzódó - útvonal helyett.  "Jacob Rusli Bin kormányos valahol a Távol-Keleten tartózkodik, se a vád, se a védelem nem tudta eddig meghallgatni" - mondta el olasz újságíróknak Schettino ügyvédje. 

A volt kapitány kijelentéseire reagáló szakértők szerint akármilyen manőver felesleges lett volna, az ütközést nem lehetett már elkerülni: a Costa Concordia a balesetet megelőző percekben teljesen kormányozhatatlanná vált. Az óceánjáró vészhelyzetben automatikusan bekapcsolódó biztonsági hajtóműve sem működött. A vizsgálatok szerint régóta elromlott és senki nem ellenőrizte.

A többek között emberi mulasztásból elkövetett emberölésekkel és a hajó elhagyásával vádolt Schettino egyedül maradt az idén tavasszal megkezdődött per újabb tárgyalásán. Öt vádlott-társa, közöttük a Costa Concordia két tisztje és az indonéziai kormányos is vádalkut kötött a nyáron. A legsúlyosabb büntetést, 2 év 10 hónapot a Costa Crociere hajótársaság válságstábjának vezetőjére szabták ki. Schettinótól az ügyészség megtagadta a vádalku lehetőségét.

Az egy hete egyenesbe állított hajóroncson legkésőbb kedden reggel megkezdik a balesetben eltűnt két áldozat, egy olasz utas és egy indiai pincér holttestének keresését. A tetemeket két hétig keresik, utána feladják a kutatást. A Costa Concordián összesen 4229 személy utazott: 32-en haltak meg az utasok és a legénység tagjai között.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?