Brüsszel elutasította az RMDSZ polgári kezdeményezését

Az Európai Bizottság elutasította az RMDSZ és partnerei kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezését - közölte hétfőn este a honlapján a bizottság.

A Kelemen Hunor RMDSZ-elnöknek és kezdeményező társának címzett pénteki keltezésű levélben a bizottság arról tájékoztatja a beterjesztőket, hogy az európai sokszínűség megőrzését célzó Minority SafePack című kezdeményezés nem tartozik a testület jogalkotási hatáskörébe.

A bizottság elismeri, hogy a kisebbségekhez tartozó személyek jogainak tiszteletben tartása az unió egyik értéke, de hozzáteszi, hogy sem az Európai Unió alapszerződése, sem az EU működéséről szóló szerződés nem nyújt törvényes alapot a kisebbségekhez tartozókkal kapcsolatos jogalkotáshoz. 

A bizottság ugyanakkor azt is megjegyzi, hogy a kezdeményezők bizonyos javaslatai hozzájárulhatnak a kisebbségekhez tartozók jogainak átfogó rendezéséhez. Ezek ugyanis alapjai lehetnek a bizottság azon erőfeszítéseinek, hogy javaslatot tegyen egy olyan EU-s jogszabály elfogadására, amely a szerződések alkalmazására vonatkozik.

A lapunk által hétfőn este megkeresett RMDSZ-es politikusok egyelőre nem kívánták kommentálni Brüsszel válaszát. „Az időhúzáson látszott, hogy az elutasításon dolgoznak” – mondta egyikük a maszol.ro-nak. Mint megtudtuk, a kezdeményezők hamarosan közös állásfoglalást tesznek közzé ebben az ügyben.

A kezdeményezést július 15-én jegyezték be az Európai Bizottságnál. Az uniós szabályozás értelmében az EU végrehajtó testületének két hónap állt rendelkezésére, hogy döntsön a kezdeményezés regisztrációjáról.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke korábban azt nyilatkozta: az Európai Bizottságnak most alkalma lesz bizonyítani, hogy az Európai Unió alapját jelentő értékközösség, a kisebbségek támogatása és védelme több tartalommal tölthető meg annál, amit az Európai Szerződés egy fél sora tartalmaz.

A szakértők bevonásával elkészült kisebbségvédelmi csomag egy sor intézkedést, jogi aktust javasol az európai őshonos nemzeti és etnikai kisebbségek támogatása és védelme érdekében. A Minority SafePack kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés angol nyelvű szövege itt elérhető.

Az erdélyi magyar szervezetek három kezdeményezést is megszövegeztek, ám egyik sem jutott el az aláírásgyűjtés szakaszáig. Az Európai Bizottság már korábban elutasította a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) és partnerei által benyújtott, a nemzeti sajátosságokkal rendelkező régiók védelméről szóló kezdeményezését. Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) csak véleményezésre adta be átfogó kisebbségvédelmi kezdeményezésének szövegjavaslatát, de az sem ment át a bizottsági rostán.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?