Bejegyezték a Minority SafePack európai polgári kezdeményezést

Bejegyezték hétfőn este az Európai Bizottságnál a Minority SafePack kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést – tájékoztatott kedden az RMDSZ sajtóirodája. Az uniós szabályozás értelmében az Európai Bizottságnak két hónap áll rendelkezésére, hogy döntsön a kezdeményezés regisztrációjáról.

A Minority SafePack-et a polgári kezdeményező bizottság tagjai jegyezték be az Európai Bizottság online platformján: Hans Heinrich Hansen, a FUEN elnöke, Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, Anke Spoorendonk, Schleswig-Holstein tartomány kormányának minisztere, Jannewietske de Vries, frízföldi miniszter, Karl-Heinz Lambertz, a belgiumi német ajkú közösség miniszterelnöke, Valentine Inzko, az ENSZ Bosznia Hercegovinai főképviselője és Luis Durnwalder, Dél Tirol autonóm tartomány kormányzója.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerint az Európai Bizottságnak most alkalma lesz bizonyítani, hogy az Európai Unió alapját jelentő értékközösség, a kisebbségek támogatása és védelme több tartalommal tölthető meg annál, amit az Európai Szerződés egy fél sora tartalmaz.

„Mi, Európa őshonos nemzeti kisebbségei, összesítettük az EU-s keretbe illeszthető kisebbségvédelmi intézkedéseket, és partnerként fordulunk az Európai Bizottsághoz, hogy regisztrálja kezdeményezésünket. Ezt követően, egy év alatt egy millió aláírást kell összegyűjtenünk, ezekkel felvértezve szólítjuk majd fel jogalkotásra az Európai Uniót. Bízom abban, hogy felhívásunk, amely mögött az európai őshonos kisebbségek állnak, meghallgatásra talál Brüsszelben” – fogalmazott a szövetségi elnök.

Hans Heinrich Hansen, a FUEN elnöke, egyben a kezdeményező bizottság képviselője optimistán nyilatkozott az egy millió aláírás összegyűjtéséről: „Azt szeretnénk, hogy az Európai Unió kezdjen párbeszédet velünk. A 2014-ben megválasztandó új Európai Parlamenttel közösen, meg kívánjuk erősíteni az európai kisebbségeket és az EU kulturális és nyelvi sokszínűségét. A siker érdekében minden érdekelt fél párbeszédére és együttműködésére szükség van. Egy millió polgár támogatása nagyon erős tárgyalási alapot jelent majd a számunkra. Az Európai Unió csupán a régiók Európája és a polgárok Európája révén lehet sikeres.”

A FUEN, az RMDSZ, a Dél-Tiroli Néppárt és az Európai Nemzetiségek Ifjúsági Szervezete által kezdeményezett indítvány mottója: „Nem vagy egyedül. Egy millió aláírás az európai sokszínűségért.” A kezdeményezők ezzel fel kívánják hívni az Európai Unió figyelmét az európai kisebbségek és etnikai csoportok, valamint regionális és kisebbségi nyelvek problémakörére, ezek megoldása érdekében intézkedési javaslatokat fogalmaztak meg.

Európában 100 millió, a 340 őshonos nemzeti kisebbség valamelyikéhez tartozó polgár él, összesen 47 államban. Minden hetedik európai egy őshonos nemzeti kisebbséghez vagy etnikai csoporthoz tartozik. Az Európai Uniónak 23 hivatalos nyelve van és további, mintegy 60 kisebbségi és regionális nyelvet beszél összesen 40 millió, kisebbségben élő uniós polgár. Ezen társadalmi csoport nagy részének nincsen politikai képviselete – ezen is változtatni szeretne a kisebbségi EPK.

Szakértők bevonásával elkészült a Minority SafePack kisebbségvédelmi csomag, amely egy sor intézkedést, jogi aktust javasol az európai őshonos nemzeti és etnikai kisebbségek támogatása és védelme érdekében. A Minority SafePack kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés angol nyelvű szövege itt elérhető.

Kapcsolódók

Kimaradt?