Hatalmas tüntetés lehet Egyiptomban Mohamed Mursziért

Mohamed Murszit, a volt egyiptomi államfőt támogató Muzulmán Testvériség keddre virradó éjjel Az államcsíny mártírjai jelszóval hívott fel országos tiltakozó megmozdulásokra, amelyek célja a július 3-án a katonák által megbuktatott Murszi elnök visszahelyezése a hatalomba. A szervezők már kedden nagyarányú részvétellel számolnak. Erre utalt, hogy a tervezett tüntetéseket "milliók menetének" keresztelték el.

Közben a szembenálló felek között közvetíteni igyekvő Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője meghosszabbította kairói tartózkodását. Legutóbbi információk szerint az egyiptomi katonai hatóságok által fogva tartott  Murszi is találkozott és két órán át tárgyalt. Ashton már második alkalommal látogatott Egyiptomba azóta, hogy a hadsereg megdöntötte Murszi hatalmát. A szemben álló feleket olyan politikai átmenetre igyekszik rávenni, amelyben az összes politikai erő részt venne.

Murszi tartózkodási helye nem ismert, megbuktatása óta nem jelent meg a nyilvánosság előtt. Néhány nappal ezelőtt bejelentették, hogy a hatóságok hivatalosan vádat emeltek ellene. Murszit kémkedéssel és azzal is megvádolták, hogy kapcsolatban állt a Hamász palesztin radikális szervezettel, amely 2011-ben segített neki megszökni a börtönből.

A hét végén Murszi elnök megbuktatása óta a legvéresebb összecsapások voltak az egyiptomi fővárosban. Hivatalos források szerint több mint 70 ember vesztette életét, többnyire a volt államfő mellett tüntetők. A Muzulmán Testvériség több mint 100 áldozatról beszélt.

Kapcsolódók

Kimaradt?