Tüntetni hívta az embereket az egyiptomi vezérkari főnök

A hadsereg melletti szimpátiatüntetésekre szólított fel Abdel-Fattah asz-Szíszi egyiptomi vezérkari főnök szerdán. A tábornok így akar felhatalmazást kérni a néptől, hogy felvegye a harcot a Mohammed Murszi elnök július 3-ai megbuktatása óta dúló "erőszakkal és terrorizmussal" – mondta.

"Úgy látom, hogy néhányan egy sötét alagútba vezetnék az országot" – mondta beszédében Szíszi. A hadsereg vezetője arra kérte az egyiptomiakat, hogy az utcán adjanak hangot akaratuknak, ahogy azt június 30-a előtt is tették.

A vezérkari főnök tagadta, hogy elárulta volna Murszit. Hangsúlyozta, hogy támogatja a nemzeti megbékélés érdekében tett erőfeszítéseket, és továbbra is ragaszkodik a korábban meghirdetett politikai menetrendhez, amelynek értelmében hat hónapon belül új választásokat tartanak.

A Murszit támogató Muzulmán Testvériség fenyegetésnek minősítette a vezérkari főnök tüntetésekre való felszólítását, és arra figyelmeztetett, hogy ettől még nem szüntetik be a megbuktatott elnök melletti demonstrációkat.

"A fenyegetőzéseid nem fognak véget vetni a több milliós tiltakozásoknak" – írta Facebook-oldalán Esszam el-Erian, a testvériség egyik magas rangú tagja, aki "gyerekeket és imádkozó embereket gyilkoló puccsistának" nevezte Szíszit.

Eközben országszerte folyamatosak az összecsapások Murszi támogatói és ellenfelei között. Szerda délelőtt tizenöten haltak meg, 114-en megsebesültek. Az elnök július 3-ai megbuktatása óta összesen több mint százan haltak meg az összecsapásokban.

A Muzulmán Testvériség tagadja, hogy szimpatizánsai erőszakot alkalmaztak volna a tüntetések során. A szervezet azt állítja, hogy a biztonsági erők és a titkosszolgálatok állnak a támadások mögött, amelyek célja az állampolgárok felhergelése a testvériség ellen.

Kimaradt?