Az olcsóbb buszjegy sem elégíti már ki a brazil tüntetőket

Bár a hatóságok visszavonták a tömegközlekedési tarifaemelést, a brazíliai tiltakozás-hullám tovább gyűrűzik: szerda este ismét összecsaptak a tüntetők a rendőrséggel a Riói-öböl túlpartján fekvő Niteróiban. Fortalezában a rendőrség könnygázzal és gumilövedékekkel próbálta feloszlatni a 30 ezres tüntetést. Csütörtökön pedig még az eddigieknél is nagyobb tiltakozásra lehet számítani.

A tüntetések elsődleges oka az az áremelés, amit az ország két metropoliszának, Sao Paulónak és Rio de Janeirónak a vezetése jelentett be. A június eleji, minimális emelés révén Sao Paulóban 3 realról 3,20-ra, Rióban 2,75 realról 2,95-re emelték a közszállítási viteldíjakat.

A közfelháborodás 20 éve példátlan tiltakozásokhoz vezetett. Megfigyelők szerint a tüntetők elsősorban a jövő évi labdarúgó vb valamint a 2016-os riói olimpia rendkívüli költségei, a gyenge közszolgáltatások, az alacsony színvonalú tanügy és egészségügy ellen emelik fel a szavukat.

A lassuló gazdaság, emelkedő infláció valamint a politikai osztály körében uralkodó korrupció és nepotizmus szintén hozzájárul a rossz hangulathoz.

A sao paulói tiltakozók több, mint 80 százaléka nem tagja egyetlen pártnak sem, 77 százalékuk felsőfokú végzettséggel rendelkezik, és 71 százalékuk még sosem vonult utcára egyetlen ügy miatt sem. 56 százalékuk a megemelt viteldíjakat, 40 százalékuk a korrupciót és 30 százalék a karhatalmi erők visszaéléseit jelölte meg a tiltakozás okaként.

A tiltakozó megmozdulásokkal szemben egyelőre tehetetlen kormány szerdán bejelentette, hogy az elit rendőrség alakulatait vezénylik a Konföderációs Kupa hat helyszínére, hat városba.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?