Budapest nagy valószínűséggel megúszta az árvizet

Romániai idő szerint hétfő reggel 7 órára tovább csökkent a Duna vízszintje Budapestnél, a legfrissebb adatok szerint újabb 1 centimétert apadt a folyó, és 889 centiméteren áll.

Nagymarosnál 6 órakor 744 centiméter volt a vízállás, éjjel 2 órához képest 3 centimétert apadt a Duna. Esztergomnál pedig 795 centiméter volt a víz szintje, 5 centivel alacsonyabb a négy órával korábbinál.

Komáromnál is folytatódott a nagyobb ütemű apadás, az éjjel 2 órás 812 centiméterhez képest 10 centimétert csökkenve, hat órakor 802 centiméteren állt a Duna. Nagybajcsnál 20 centiméterrel lett alacsonyabb a vízállás négy óra alatt, reggel 6 órakor 782 centimétert mutatott szintjelző.

Orbán: stabilak a fő védvonalak Budapest alatt

Stabilak a fő árvízi védvonalak Budapest alatt Orbán Viktor  tájékoztatása szerint. A magyar miniszterelnök hétfő reggeli sajtótájékoztatóján a tassi zsilipet, Bátát, Kisapostagot, Baját és a dunaföldvári híd környékét sorolta a fővárostól délre eső dunai veszélypontok közé.

A hétfői nap a súlypontáthelyezés napja az árvízi védekezésben, a főváros is túl van a Duna tetőzésén, ezért a fő erőket mostantól a Budapest alatti Duna-szakaszra kell összpontosítani, ahol ugyancsak magasabb lesz a vízállás, mint az eddig mért legnagyobb szint - mondta a kormányfő Budapesten, a Római-parton.

A fővárostól délre hosszú folyószakaszon kell védekezni, ezért az erők ésszerű beosztása a kulcskérdés - hangsúlyozta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy Bajánál csütörtökön várható a Duna tetőzése.

A fővárostól délre is rekordokat dönt a vízállás

A Duna Budapesttől délre fekvő területein is - ahol még árad a folyó - rekordmagasságú a vízállás a Belügyminisztérium Vízügyi Felügyelőség hétfő reggeli adatai szerint. Adonynál 761 centiméteren állt a Duna reggel 7 órakor, az eddigi legmagasabb vízállás itt 739 centiméter volt.

Tassnál 900 centimétert mértek, korábban 888 centiméter volt a rekord. Dunaföldváron 703 centiméteres a Duna vízállása, ez pontosan annyi, mint a korábbi legmagasabb érték. Paksnál 870 centimétert mértek, ez 2 centiméterrel alacsonyabb a legmagasabb vízszintnél. Bajánál 938 centiméteren áll a folyó, az eddigi legnagyobb víz 976 centiméter volt.

Tarlós: az új Római-parti védmű mellett a nyúlgátat is megerősítik

Az új Római-parti védmű megépítésével párhuzamosan a Királyok útja-Nánási út nyomvonalon is megerősítik az elsőrendű védművet - mondta a főpolgármester hétfőn, az M1 Ma reggel című műsorában. Tarlós István elmondta, hogy hétfőre virradó éjszaka nem történt rendkívüli esemény a Duna tetőzésével kapcsolatban a fővárosban, szavai szerint Budapest nagy valószínűséggel "megússza ezt az árvizet".

A szentendrei mobilgáttal kapcsolatban jelezte, hogy a szerkezet jól vizsgázott. A fővárosi mobilgátat ellenzőkre utalva úgy fogalmazott: "ki tudja, hogy megint mikor bátorodnak fel azok az önmagukat civilnek nevezők, akik dobálják bele a követ a lecsóba", de továbbra is ésszerűnek tartja megépíteni az új védművet a Római-parton.

Arról is beszámolt, hogy az új védmű építésével párhuzamosan meg fogják erősíteni a Királyok útja-Nánási út nyomvonalon az elsőrendű védművet. Kiemelte: biztosítani kell azt is, hogy a földművet a továbbiakban ne bonthassa meg senki, mivel számos esetben és helyen ez történt, kényelmi, szállítási és egyéb okból.

A főpolgármester kitért arra is, hogy sok mindent felül kell vizsgálni Budapesten, köztük a Bem rakparti mellvédfalelemeket, amelyek öregek, de úgy tűnik, most kibírják a nyomást.

Újraindult a HÉV a Szentlélek tér és a Margit híd között

Hétfő reggel részben újraindult a HÉV-közlekedés a Szentlélek tér és a Margit híd között a szentendrei vonalon - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Facebook-oldalán.

Az 5-ös, szentendrei HÉV minden második szerelvénye csak a Szentlélek térig közlekedik, de a reggeli csúcsidőben továbbra is közlekednek a pótlóbuszok is. A BKK a Szentlélek térről a sűrűbben közlekedő 1-es és 1A villamost, illetve a tehermentesítésükre indított, a Bécsi út és a Lehel utca között közlekedő 1B villamost ajánlja. A HÉV-ek közlekedését vasárnap késő este kellett korlátozni.

Csak honvédek és tűzoltók maradhatnak a Margitszigeten

Biztonsági intézkedéseket léptettek életbe a Margitszigeten, senki nem vehet részt a védelmi munkálatokban az ott dolgozó honvédeken és tűzoltókon kívül - közölte Budapest Főváros Védelmi Bizottsága hétfő hajnalban az MTI-vel.

Az állomány csak mentőmellényben végezheti a feladatait, egész éjszaka a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, és a vizirendészet a Szent Flórián hajóval és három motorcsónakkal biztosítja a Dunán a szigetet, amelynek világítását az éjjeli órákban fáklyák és telepíthető mobil lámpák adják.

Az intézkedésre a védekező hivatásos erők testi épsége érdekében kerül sor - közölték.

Győrújfalunál hatvan centit apadt a Mosoni-Duna

Győrújfalunál a tetőzéshez képest már legalább hatvan centimétert apadt a Mosoni-Duna - közölte a település polgármestere hétfő reggel az MTI-vel. Nagy Imre Attila elmondta: a korábbinál kevesebb új buzgár keletkezett a gátnál.

Várhatóan másfél méteres vízszintcsökkenésre lesz szükség ahhoz, hogy a védelmi bizottság engedélyezze a lakók visszatérését a másfél ezer lakosú, pénteken este kitelepített településre - értesült az MTI a védekezésben résztvevőktől.

Kapcsolódók

Kimaradt?