Tarlós: imádkozzunk, hogy nagy eső ne legyen

Jelenleg stagnál a Duna vízszintje Budapesten a 890 centiméteres vízszint közelében, így nem várható már jelentős vízszintemelkedés a tetőzésig, a gátaknak szerda estig kell kibírniuk a terhelést - mondta Tarlós István főpolgármester vasárnap a Margitszigeten tartott sajtótájékoztatón.

Arra a kérdésre, hogy meddig bírhatják a gátak a terhelést, azt mondta, ekkora árvíznél felelősen nem lehet biztos adatot mondani, a Fővárosi Csatornázási Művek azonnal értesít mindenkit, ha problémák adódnak, de jelen állapot szerint nem kell nagyobb bajtól tartani. Szivárgások vannak, de ez természetes - tette hozzá. Korábban a szakemberek azt jelezték, hogy Budapesten vasárnap este 895-896 centiméter körül tetőzik a Duna.

Tarlós István elmondása szerint a Margitszigeten és a Római-parton is enyhe szivárgások vannak, a szigeten medencéket alakítottak ki homokzsákokból, hogy a csurgalékvizeket is fel tudják fogni. A Római-parton saját felelősségre 115 ember tartózkodik - mondta a főpolgármester, hozzátéve, a korábban 10 ezer köbméter agyag beépítésével megerősített védmű jól bírja a terhelést.

A Batthyány téren és a Bem téren a szombati esőzés miatt kialakult helyzetet megszüntették, a közösségi közlekedés üzemelni fog, de az egyéb forgalom elől elzárva tartják a területet. "Imádkozzunk, hogy nagy eső ne legyen" - fűzte hozzá.

Önkéntesekre Tarlós István szerint leginkább a Dagály strandnál lehet még szükség, hozzátette ugyanakkor, hogy a szombati létszámot már nem feltétlenül szükséges emelni, de Közép-Budán, a Római-parton és a Batthyány téren még hasznukat vehetik a segítőknek. A katasztrófavédelemnél mindenki, aki részt vett vagy vesz a védekezésben, igényelhet karszalagot, amellyel vasárnap délután 4 órától ingyenesen használhatják a budapesti közösségi járatokat - mondta a főpolgármester.

Kapcsolódók

Kimaradt?