banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Kína óvatosan reagált Joe Biden választási sikerére

Óvatosan reagált a kínai külügyminisztérium hétfőn Joe Bidennek amerikai elnökválasztáson elért sikerére.

"Tudomásul vettük, hogy Joe Biden győzelmet hirdetett" - mondta Vang Ven-bin kínai külügyi szóvivő. Amikor azonban arról kérdezték, hogy mikor gratulál Hszi Csin-ping kínai államfő a demokrata párti politikusnak, azt válaszolta: "Az elnökválasztás végleges eredményét az amerikai törvények és eljárási rend szerint határozzák majd meg".

Arra, hogy a kínai vezetés eddig miért nem reagált Biden győzelmére, Vang azt válaszolta, hogy a nemzetközi szokásnak megfelelően járnak el. Az amerikai-kínai kapcsolatokról szólva a szóvivő úgy fogalmazott: mindkét félnek javítania kellene a kommunikációját a fennálló nézetkülönbségek kezeléséhez, továbbá bővíteniük kellene az együttműködést, és a kölcsönös tisztelet alapjain elősegíteni a kapcsolatok egészséges fejlődését.

Biden Tajvannal és az ujgur népcsoporttal kapcsolatban Kínával szemben megfogalmazott kritikáját illetően Vang aláhúzta: Peking világosan amellett foglal állást, hogy megvédi szuverenitását és érdekeit.

A Global Times című lap egy vasárnapi vezércikkében az amerikai-kínai kapcsolatok további alakulását latolgatva hangsúlyozta: Kínának nem szabad illúziókat dédelgetnie arról, hogy Biden megválasztása enyhülést hozna, ugyanakkor nem szabad feladnia a kapcsolatok javításába vetett hitet sem. A cikk szerzője rámutatott: Donald Trump amerikai elnök a választási kampánya részeként nyomást gyakorolt Kínára, "buborékokat" kialakítva a kétoldali kapcsolatokban. "Biden megválasztásával lehetőség nyílik ezeknek a buborékoknak a felszámolására" - tette hozzá.

(Nyitókép: Vang Ven-bin szóvivő - Forrás: bs.seoul.kr)

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?