banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_30Cewl4A_Copy of 1_300x250.gif

Amerikai elnökválasztás: készül a hatalomátvételre Joe Biden csapata

Joe Biden megválasztott amerikai elnök a hatalomátvétel egyik első lépéseként vasárnap megkezdte a koronavírus-járvány kezelésére ígért munkacsoport kialakítását.

A politikus Wilmingtonban ismertette: Vivek Murthy volt tisztifőorvost és David Kesslert, az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) volt vezetőjét nevezi ki a járványellenes munkacsoport két vezetőjének. A hivatalos bejelentést erről hétfőn teszi meg.

Az AP amerikai hírügynökség a leendő elnök hatalomátadást bonyolító csapatára hivatkozva azt közölte, hogy Joe Biden munkatársai már a jövő héten áttekintik a legfontosabb kormányzati ügynökségek munkáját és vezetői összetételét a gördülékenyebb hatalomátadás érdekében. Ennek keretében megvizsgálják a korábbi személyzeti és költségvetési döntéseket és az érvényben lévő szabályokat.

 "Az emberek azt akarják, hogy az ország működjön és a munka haladjon, és Bidennek és Kamala Harris megválasztott alelnöknek meglegyen a lehetősége a munka megkezdésére mind a járványkezelésben, mind az ország gazdaságának talpra állításában" - fogalmazott Kate Bedingfield, Biden kampányának helyettes menedzsere a NBC televízió szokásos vasárnapi heti politikai vitaműsorában.

Készülnek a hatalomátvételre

 Amerikai sajtójelentések szerint Donald Trump elnök és a Fehér Ház munkatársai egyelőre még nem vették fel a kapcsolatot Biden munkatársaival.  Joe Biden egyik tanácsadója, Ted Kaufman az NBC televíziónak nyilatkozva kifejtette: a hatalomátadást bonyolító csapat már a jövő héten az új kormány összetételével fog foglalkozni, bár a kormányzat kulcspozícióiról várhatóan még nem születik döntés. Elemzők szerint ez azt jelezheti, hogy a Biden-kormányzatban republikánus politikusok is helyet kaphatnak.

Symone Sanders, Biden másik tanácsadója a CNN televízióban arról beszélt vasárnap, hogy bár a Fehér Ház tisztségviselői még nem vették fel velük a kapcsolatot, de a képviselőház több republikánus törvényhozója már kapcsolatba lépett Bidennel az elmúlt napokban.

Mitt Romney, Utah állam republikánus szenátora, a 2012-es elnökválasztás republikánus elnökjelöltje szintén az NBC televíziónak nyilatkozva leszögezte: Donald Trump elnöknek joga van újraszámlálást kérnie és jogi eljárásokat indíttatnia, de ez nagy valószínűséggel nem változtat a választás végeredményén. Romney szerint az elnöknek vissza kellene fognia az éles retorikáját, mert ez rombolja a demokratikus választási folyamatba vetett bizalmat.

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?