Amerikai elnökválasztás: Trump spanyolajkú és afroamerikai szavazatokért kampányol

Donald Trump amerikai elnök spanyolajkú és afroamerikai szavazatokért kampányolt pénteken három tagállamban is.

Az elnök pénteken délutántól a floridai Doralban, majd a georgiai Atlantában, későn este pedig a virginiai Newport Newsban vett részt kampányrendezvényen.

Doralban - amely Miami közelében fekszik - kerekasztal-beszélgetésen vitatta meg a spanyolajkú közösségek esélyeinek és gazdasági lehetőségeiknek a bővítését. A rendezvényt a Latinók (spanyolajkúak) Trumpért nevű csoport szervezte. Atlantában, a város konferenciaközpontjában Trump szintén elsősorban a gazdasági helyzetről beszélt, de ezúttal elsősorban az afroamerikai közösséget megszólítva. „Amikor négy évvel ezelőtt indultam az elnökségért, megnéztem a Demokrata Párt szégyenletes eredményeit, és azt kérdeztem a fekete amerikaiaktól, „mi az ördögöt veszíthetnek” – fogalmazott a tapsoló tömegnek. Majd hozzátette: "szeretném megosztani, hogy mit nyerhetnek azzal, ha november 3-án a republikánusokra szavaznak".

 

Az elnök Platina Terv néven ígért kifejezetten a fekete amerikaiakat támogató programot, amelyet a szövetségi kormányzat 500 milliárd dollárral támogatna. Részleteket ugyan nem fejtett ki, de elmondta: afroamerikaiak üzleti vállalkozásait segítő hitelkönnyítésekről és adócsökkentésekről lenne szó, s a program magában foglalna a célzottan a feketéket segítő oktatási és egészségügyi reformokat is.

Atlantában kilátásba helyezte, hogy szövetségi nemzeti ünneppé nyilvánítja június 19-ét. Ezt a napot az afroamerikaiak a Szabadság Napjaként vagy az Egyenjogúsítás Napjaként említik, s a rabszolgaság végének napjaként ünneplik, arra emlékezve, hogy 1865. június 19-én szabadították fel az afroamerikaiakat a polgárháború után újraegyesült ország utolsó rabszolgatartó államában, Texasban.

Kitért az Egyesült Államokon végigsöprő megmozdulásokra is, és kifejtette: a szerinte nemegyszer erőszakba torkolló megmozdulások hátterében álló Black Lives Matter (Fekete életek számítanak) nevű mozgalom nem az afroamerikaiak érdekeit szolgálja. Leszögezte azt is: mind az antifa mozgalmat, mind a Ku Klux Klant terrorista csoportnak kívánja nyilvánítani, s ennek megfelelően járna el velük szemben.

„Mentsétek meg az országotokat!" - mondta híveinek a virginiai Newport Newsban pénteken, késő este tartott kampánygyűlésen. A demokratákat szélsőséges baloldaliként beállítva úgy fogalmazott: "csakis akkor menthetik meg az országot, ha rám szavaznak". Utalt a legfelsőbb bíróság Ruth Bader Ginsburg halálával megüresedett bársonyszékére is, és leszögezte: "ha a radikális baloldal jut hatalomra, telerakják a szövetségi legfelsőbb bíróságot szélsőségesekkel, akik még Isten nevét is kiveszik az eskütételek szövegéből".

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?