Donald Trumpnak szurkol Orbán Viktor az amerikai elnökválasztáson

Donald Trump győzelméért szurkol az amerikai elnökválasztáson Orbán Viktor. A magyar kormányfő a Magyar Nemzet hétfői számában megjelent írásában a liberalizmus és a kereszténydemokrácia harcáról, Európa helyzetéről és a 2022-es választásról is kifejtette álláspontját.

Orbán Viktor cikkében hangsúlyozza: a kereszténydemokrata és a liberális gondolkodás alapelvei homlokegyenest ellenkeznek, és a liberálisok támadásainak célkeresztjében csupa olyasmi áll, "amik számunkra éppen a legfontosabbak", a nemzet, a család, a vallási hagyomány.

Szerinte a kereszténydemokraták elvetik azt a liberális külpolitikát, amely szerint minden országot arra kell kényszeríteni, hogy elfogadja a liberális demokráciát. A kereszténydemokraták szerint a társadalmakat más és más módokon tartják össze és békében. "Ezért szurkolunk Donald Trump győzelméért is, mert jól ismerjük az amerikai demokrata kormányok morális imperializmusra épülő külpolitikáját. Ha kényszerítve is, de megkóstoltuk. Nem ízlett, nem kérünk repetát" – írja.

Egymásnak feszül a kereszténydemokrata és liberális politika a szubszidiaritás kérdésében is - folytatta -, mert míg a liberálisok szerint az a jó, ha minél több nemzeti kormányzati hatáskört ruházunk át a nemzetközi szervezetekre, addig a kereszténydemokraták látják, hogy az ilyen szervezetek elkerülhetetlenül hajlamosak az önkényre, kiszolgáltatottak "a Soros-féle hálózatszerű behatolási kísérletekkel" szemben, és ha választani kell az egyes nemzeti közösségek polgárai és a globális tőke nagykutyái között, végül mindig ez utóbbiakat választják.

Az európai nemzetek polgárai hamar rájöttek, hogy a mai európai intézmények nem az őket, hanem a Soros Györgyök érdekeit szolgálják. Nem hajlandók lenyelni azt a brüsszeli "maszlagot", hogy egy mások tönkretétele útján gazdagodó pénzügyi spekuláns azért "császkál" a brüsszeli folyosókon, hogy felajánlja önzetlen segítségét Európának – fogalmaz a cikkében.

A miniszterelnök arról is ír, hogy a liberális és a konzervatív politika összecsap a migráció kérdésében is. A "libernyákok" szerint nincs miért félni a nagymértékű bevándorlástól, a terrorizmus, a bűnözés, az antiszemitizmus, a párhuzamos társadalmi berendezkedés csak átmeneti rendellenességek; a konzervatív-kereszténydemokrata tábor azonban elutasítja a bizonytalan kimenetelű társadalmi és emberkísérletet, mert vállalhatatlanul nagynak tartja a krónikus interkulturális feszültség és erőszak kockázatát.

Kapcsolódók

Kimaradt?