Módosul a schengeni egyezmény: két évre is lezárhatók a határok?

Úgy módosul a schengeni egyezmény, hogy legtöbb két évre visszaállíthatják a határellenőrzést az EU tagállamai 2014 őszétől, ha bevándorlási hullámtól tartanak – idézte a Spiegel információit pénteken a HotNews.

Az uniós intézmények csütörtökön állapodtak meg a Schengen-övezet működtetésével kapcsolatos új szabályokról. Az Európai Tanács és az Európai Parlament által elfogadott közös jogszabályi szöveg még nem publikus, ám a német lap ismerni véli a tartalmát. A HotNews ugyanakkor emlékeztet arra, hogy elsősorban Nagy-Britannia tart a bolgár és a román bevándorlóktól.  

A bruxinfo.eu tájékoztatása szerint a jelenleginél jóval nagyobb szerepe lesz a jövőben az Európai Bizottságnak a Schengen-övezet működtetésében. Brüsszelnek mostanáig nem volt döntési joga az övezetet érintő kérdésekben: a zóna bővítését, és a szabályok esetleges módosítását is eddig kizárólag az együttműködésben részt vevő tagállamok egyhangú szavazatával lehetett végrehajtani.

Az Európai Bizottság eredeti – 2011. szeptemberi – javaslata szerint az EU végrehajtó testületének kellene átvennie a Schengen-övezet irányítását: eszerint a tagállamok csak korlátozott időre, 5 napra állíthatnák vissza az ellenőrzést a belső határokon, ezt az időszakot csak a testület javaslata alapján a tagállamok jóváhagyásával lehetne meghosszabbítani legfeljebb 6 hónapra.

Az Európai Bizottság bruxinfo.eu által idézett egyik magas rangú tisztviselője szerint szinte teljes mértékben közösségi alapú lesz a döntéshozás, és a tagállamok nem dönthetnek a jövőben önhatalmúlag a belső schengeni határaik lezárásáról, hiszen ez a többi tagországra is kihathat.

Az Európai Tanács által kiadott csütörtök esti közlemény szerint azonban ahogyan a jelenlegi rendszerben, úgy a jövőben is csak tájékoztatási kötelezettsége lesz a tagállamoknak az Európai Bizottság felé, ha le szeretné időszakosan zárni a határait. Annyi közösségi motívuma valóban lesz a rendszernek, hogy valóban csak a közrend védelmével lehet majd indokolni a határellenőrzés visszaállítását, és ha előre látható eseményről van szó (pl. labdarúgó világbajnokság), akkor legalább négy héttel a tervezett esemény előtt be kell jelentenie az adott tagországnak, hogy a kérdéses időszakra szeretné visszaállítani az ellenőrzést a határain.

Kimaradt?