Helyreállítási alap: leszavazta az EP a tagállami vezetők megállapodását

Módosításokat sürgetett az Európai Parlament a hosszú távú uniós költségvetés tervezetével kapcsolatban a csütörtökön nagy többséggel elfogadott határozatában.

A képviselők a 465 igen és 150 nem szavazattal, 67 tartózkodó szavazat mellett született állásfoglalásukban hangsúlyozták, hogy módosításokra van szükség az állam- és kormányfők által kedden elfogadott hosszú távú költségvetési tervezettel kapcsolatban.

Kilátásba helyezték, hogy a későbbiekben nem hagyják jóvá a tervezetet, ha nem hajtják végre a szükségesnek tartott változtatásokat. A hétéves költségvetési keret csökkentésével kapcsolatban több képviselő határozott elégedetlenségét fejezte ki.

Kurucz Orsolya, az Alapjogokért Központ európai uniós programvezető-helyettese úgy fogalmazott, véleménye szerint a szavazás a parlament részéről arról szólt, hogy a képviselők be akarták bizonyítani, hogy igenis van jelentőségük, és az uniós intézményi háromszögben nekik ugyanúgy súlyuk van.

A szakértő szerint nehezteltek az Európai Tanácsra és az Európai Bizottságra is, mert a helyreállítási alap létrehozásából és felügyeletéből az EP-t kihagyták.

(Címlapfotó forrása: Agerpres/Xinhua)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?