Az Európai Parlament kilátásba helyezte, hogy nem hagyja jóvá a hosszú távú EU-költségvetés tervezetét

Módosításokat sürgetett az Európai Parlament a hosszú távú uniós költségvetés tervezetével kapcsolatban csütörtökön nagy többséggel elfogadott határozatában. 

A képviselők a 465 igen és 150 nem szavazattal, 67 tartózkodó szavazat mellett született állásfoglalásukban hangsúlyozták, hogy módosításokra van szükség az állam- és kormányfők által kedden elfogadott hosszú távú költségvetési tervezettel kapcsolatban. Kilátásba helyezték, hogy a későbbiekben nem hagyják jóvá a tervezetet, ha nem hajtják végre a szükségesnek tartott változtatásokat.

A testület egynapos ülésén elhangzott vita során több képviselő szerint a helyreállítási alapról szóló megállapodás „történelmi jelentőségű” ugyan, mivel az unió történetében először egyeztek meg tagállami vezetők ekkora összegű közös kölcsönfelvételről. A hétéves költségvetési keret csökkentésével kapcsolatban azonban több képviselő határozott elégedetlenséget fejezte ki, azzal fenyegetve, hogy nem hagyják jóvá azt mindaddig, míg módosításokat nem hajtanak végre a szükségesnek tartott területeken. 

 

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) parlamenti frakciójának elnöke az európai bizottsági elnök, Ursula von der Leyen szavaira reagálva kijelentette: a parlament nem hajlandó arra, hogy „lenyelje a költségvetési kurtítások keserű piruláját”. A szociáldemokrata frakcióvezető, Iratxe Garcia Pérez szerint megengedhetetlenek a költségvetési kurtítások olyan területeken, mint a kutatás, az egészségügy, a határvédelem, és a klímasemlegesítés.

Határozatában az EP sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy az Európai Tanács jelentősen gyengítette az Európai Bizottság és a parlament erőfeszítéseit a jogállamiság tiszteletben tartására mind a költségvetés, mind a helyreállítási alap vonatkozásában. 

A források politikai feltételeivel kapcsolatban a vitában több képviselő állást foglalt amellett, hogy azok a tagállamok, amelyekben „áldemokratikus, jogállamiságot nem tisztelő” kormányok vannak hatalmon, ne kapjanak a kifizetésekből. Más képviselők arra is figyelmezettek, hogy a jelenlegi válságot nem szabad ürügyként felhasználni az EU további föderalizálásához.

(Címlapfotó forrása: Facebook/European Parliament)

Kapcsolódók

Kimaradt?