Eddig kell kidolgozni az uniós keretköltségvetésből finanszírozandó projektek irányvonalát

Ludovic Orban kormányfő felkérte minisztereit, hogy július 31-éig Marcel Boloş európai alapokért felelős miniszter koordinálása alatt dolgozzák ki a 2021-2027-es EU-s keretköltségvetésből finanszírozandó projektek irányvonalát.

Orban a kormányülés kezdetén azt mondta: az Európai Tanács döntése nyomán Romániának 80 milliárd eurót utalnak ki a 2021-2027-es uniós költségvetésből és a helyreállítási alapból. Ezen kívül a SURE-program és a React-EU kezdeményezés keretében is pénzalapok hívhatók le. Mindehhez az szükséges, hogy július 31-éig megszabják a finanszírozandó projektek kategóriáit, azok haszonélvezőit és készen álljanak az alapok lehívását megelőző tárgyalásokra - mondta a miniszterelnök.

Románia a Next Generation EU helyreállítási eszköz révén 16,7 milliárd eurónyi vissza nem térítendő támogatást és 16,8 milliárd eurós hitelt kap - közölte Orban, hozzátéve, hogy az európai alapokért felelős miniszterrel közösen hozzáfogtak a helyreállítási program kidolgozásához. A programot október elsejéig kell bemutatni az Európai Bizottságnak, ez képezi majd a tárgyalások alapját.

Ludovic Orban figyelmeztette minisztereit, hogy a Next Generation EU program Romániának szánt pénzalapjait, azaz közel 34 milliárd eurót 2021-ben, 2022-ben és 2023-ban kell lehívni, és az összegek 70%-ára az első két évben kell megkötni a szerződéseket. Ahhoz, hogy az összeget teljes egészében fel tudja használni az ország, nagyon részletes terv kidolgozására van szükség - tette hozzá a miniszterelnök.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?