FRISSÍTVE – Iohannis elárulta, mire költik a közel 80 milliárd eurót

FRISSÍTVE: Klaus Iohannis államfő szerdán úgy nyilatkozott: az Európai Uniótól kapott 80 milliárd eurós pénzalapot Románia újjáépítésére fogják felhasználni, és ehhez szilárd, jó és alkalmazható tervre van szükség.

„Ez egy nagyon nagy összeg, és ezzel a pénzzel nemcsak Románia gazdaságát tudjuk újraindítani, hanem Románia újjáépítésére is képesek leszünk, vagyis arra, hogy hassunk a gazdaságra és a nagy állami rendszerekre. Ez nagyon-nagyon jó hír. Annak érdekében, hogy valóban felhasználjuk ezt a pénzt, ne csak elméletileg rendelkezzünk vele, egy szilárd, jó és alkalmazható tervet kell kidolgoznunk” – mondta az államfő szerdán a Cotroceni-palotában.

Iohannis korábban Ludovic Orban miniszterelnökkel, Raluca Turcan miniszterelnök-helyettessel, Florin Cîţu pénzügyminiszterrel és Marcel Boloş európai alapokért felelős miniszterrel tartott megbeszélést az uniós költségvetésről és helyreállítási alapról.

Az államfő kifejtette: a 80 milliárd eurós összeg két nagy részre osztható: az egyik az Európai Unió 2021–2027-es költségvetésének része, ezeknek az összegeknek a lehívásához országos tervre van szükség. „Ezen a terven már az Orban-kormány működésének kezdetétől dolgozunk. A terv majdnem készen van, az utolsó simításokat végzik rajta” – mondta.

A másik rész 34 milliárd eurót tesz ki, és célja a válság hatásainak enyhítése, a gazdaság megerősítése. „Ezt a pénzt hamarabb kell elkölteni” – magyarázta az államfő. Azt is elmondta: Romániának októberig be kell mutatnia az Európai Bizottság előtt a gazdaság újraindításának országos tervét.

Iohannis kedden Brüsszelben jelentette be, hogy az Európai Unió csúcstalálkozóján a költségvetési keretről és a helyreállítási alapról szóló megállapodás értelmében, Románia 79,9 milliárd eurót kap beruházásokra. Szerdai háttéranyagukból azonban kiderült, hogy valójában ennek a pénznek alig több mint a fele a „nettó” összeg.

Orban „nem is álmodott” ennyi pénzről

Ludovic Orban miniszterelnök a szerdai kormányülés elején úgy értékelte: a Iohannis által Brüsszelben folytatott tárgyalások eredményeképp Románia olyan esélyt kapott, amely talán „egyszer adódik egy nemzedék számára", hiszen akkora összegről van szó, amelyről „nem is álmodtak".

A kormányfő arra figyelmeztette minisztereit: a hónap végéig határozzák meg, hogy saját ágazatukban milyen projektek pénzelhetők európai alapokból. A helyreállítási alapból Romániának szánt 16,7 milliárd eurónyi vissza nem térintendő keret és a 16,8 milliárd eurónyi hitel hetven százalékát az első két évben kell elkölteni, rendeltetésükről pedig legkésőbb október elsejéig meg kell állapodni az Európai Bizottsággal – magyarázta Orban.

A kisebbségben kormányzó Nemzeti Liberális Párt július elsején „Újjáépítjük Romániát" címmel több mint 100 milliárd euróra rugó, tíz évre szóló gazdaságfejlesztési programot tett közzé a párt éléről államfővé választott Klaus Iohannis jelenlétében. A baloldali parlamenti többség szerint a kormánypárt az idei helyhatósági és parlamenti választásokra készülve „nagyszabású, megalapozatlan ígéretekkel dobálózik", ahelyett, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság miatt nehéz helyzetbe került embereken segítene.

„Kérdezték, hogy honnan lesz százmillió eurónk mindarra, amit véghez akarunk vinni. Nos, tudtuk, hogy ez a pénz rendelkezésünkre fog állni. Íme, erre alapozunk, az Európai Uniótól kapott 80 milliárd euróra" – mondta szerdán a miniszterelnök.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?