WHO: gyorsan terjedhet a koronavírus Afrikában a vakcina kifejlesztéséig

Afrikában a vakcina kifejlesztéséig vélhetően folyamatosan, gyorsuló ütemben emelkedni fog a koronavírus-fertőzöttek száma – jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) afrikai regionális igazgatója csütörtökön genfi sajtótájékoztatóján, Dél-Afrikát, Kamerunt és Algériát emelve ki a járvány gócaiként a kontinensen.

„Noha az afrikai esetek csupán kevesebb mint 3 százalékát teszik ki világviszonylatban a koronavírus-fertőzéseknek, nyilvánvaló, hogy a járvány itt gyorsulni fog” – jelentette ki Matshidiso Moeti.

„Tartok tőle, hogy ameddig nem jutunk hatékony vakcinához, a térségben a koronavírus-fertőzések folyamatos növekedésével kell számolni, bizonyos országokban pedig kiemelten oda kell figyelni a gócokra” – tette hozzá, egyúttal felhívta a figyelmet a közegészségügyi rendelkezések betartására és a társadalmi távolságtartás fontosságára.

A korlátozások súlyosan érintették az afrikai országok gazdaságát

Úgy vélte továbbá, hogy ezek az oltás kifejlesztéséig érvényben maradnak, noha beismerte, hogy a korlátozások súlyosan érintették az afrikai országok gazdaságát.

A kontinensen lévő menekülttáborokra kitérve azt mondta, ezekben egyelőre nem alakultak ki járványgócok. Kiemelte azt is, hogy a kontinens lakosságának nagy része fiatal, több ország pedig már korábban, az ebolajárvány miatt ellenőrzőpontokat jelölt ki, e két tényező pedig vélhetően lassítja a koronavírus terjedését.

Felhívta a figyelmet a tesztelések fontosságára, a kontinens országai előtt álló legnagyobb kihívásnak pedig az újabb tesztkészletek mihamarabbi beszerzését nevezte.

Leszögezte, hogy az Egyesült Államok a WHO fontos partnere Afrikában, a szervezet szakértői pedig jelenleg vizsgálják, milyen hatással lesz programjaikra – egyebek közt a Covid-19 és a gyermekbénulás elleni harcra – a forrásmegvonásokról szóló washingtoni döntés.

Donald Trump amerikai elnök május végén jelentette be, hogy az Egyesült Államok megszünteti minden kapcsolatát a WHO-val, hozzátéve, hogy a szervezet működéséhez biztosított eddigi amerikai hozzájárulás összegét Washington más szervezetekhez irányítja át.

Moeti kiemelte, hogy a kontinens fertőzöttjeinek 75 százaléka 10 országban található, a legtöbb esetet – a fertőzéseknek több mint a negyedét – Dél-Afrikából jelentették. A vírus okozta Covid- 19 betegség eddig körülbelül 5000 halálos áldozatot követelt Afrikában.

A járványt – amely a nagyvárosokból terjedt el a gyérebben lakott térségek felé – külföldről érkezők hozták be a kontinensre. A világ összes koronavírus-fertőzéseinek egyelőre kevesebb mint 3 százalékát jelentették Afrikából.

Kapcsolódók

Kimaradt?