Koronavírus: Románia részt vesz a világszintű humanitárius akciókban

Románia részt vesz az egyik legambiciózusabb nemzetközi segítségnyújtási projektben, a Team Europe-ban, amely az Európai Unió Külügyi Tanácsának informális ülésén az európai tisztségviselők fő napirendi pontjaként szerepelt. Az ország ugyanakkor részt vállal a Coronavirus Global Response gyűjtési kezdeményezésben is – közölte a külügyminisztérium.

A Külügyi Tanács informális ülésén a fejlesztési együttműködésért felelős miniszterek és államtitkárok megvitatták a fejlődő vagy gyengén fejlett, a COVID-19 világjárvány leküzdésében nehézségekkel küzdő államok támogatására irányuló programot. A Külügyi Tanács hétfői informális ülésén az Európai Unió tagállamainak fejlesztési együttműködési miniszterei és államtitkárai megvitatták a fejlődő vagy gyengén fejlett államok támogatására irányuló programot – közölte a minisztérium.

Daniela Gîtman, Románia képviselője kijelentette: az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) felhívást intézett a világ országaihoz, hogy együtt dolgozzanak a pandémia leküzdésén, és Románia – az EU részeként – eleget tesz ennek a felkérésnek, hiszen az mindannyiunk biztonságát szolgálja. Gîtman kiemelte: az államoknak kötelességük támogatni keleti szomszédaikat. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett, hogy Románia 3,5 millió euróval támogatta a világjárvány leküzdésében a Moldovai Köztársaságot.

A Team Europe projekt részeként Románia átalakította az idei humanitárius és segítségnyújtási projektjeinek több mint felét, amelyeket a külügyminisztérium irányított a Fejlesztési Együttműködési Ügynökség (RoAid) révén. A támogatás hosszú és középtávon történik: a rövidtávú támogatás keretében a jelenleg sebezhető helyzetbe került államokon segítenek, középtávon azokra az államokra koncentrálnak, amelyek egészségügyi vagy gazdasági rendszere nem tudott helytállni a világjárvány okozta kihívásoknak.

Vállalásai értelmében Románia továbbra is fejlesztési támogatást nyújt a szomszédos régióknak, mint például a Nyugat-Balkán, a keleti partnerség országainak és Afrikának, különös tekintettel a Szubszaharai Afrikára. A nemzetközi fejlesztési együttműködés és a humanitárius segítségnyújtás többéves stratégiai programja (2020–2023) tekintetében szintén figyelembe veszik ezeket a szempontokat.

A Team Europe projekt keretében Románia az egészségügyi rendszerek intézményi kapacitásának megerősítését, az élelmezésbiztonságot, a vízkészletek fenntartható kezelését, a világjárvánnyal kapcsolatos félretájékoztatás elleni küzdelmet kezeli prioritásként. A támogatás további eszköze az oktatás, Románia ugyanis a 2019-2020 tanévhez képest megduplázta az afrikai országok fiataljai számára odaítélt ösztöndíjak számát.

Az informális megbeszélésre az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatóját is meghívták. Ezzel kapcsolatban Daniela Gîtman államtitkár hangsúlyozta, hogy Románia a Coronavirus Global Response elnevezésű, az egészségügyi kezelések elősegítését célzó adománygyűjtési kezdeményezésben is részt vesz.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?