Elszállították II. Lipót Antwerpenben felállított szobrát

Elszállítják a belga gyarmati múlt ellentmondásos alakjának számító egykori uralkodó, II. Lipót egyik köztéri szobrát az észak-belgiumi Antwerpenben, miután erősen megrongálódott a rasszizmus és rendőri brutalitás ellen vasárnap tartott tüntetést követően kitört zavargásokban - írta a La Libre Belgique című helyi napilap kedden.

Sajtótájékoztatóján Koen Palinckx polgármester azt közölte, hogy a szobrot az antwerpeni Middelheim Múzeumba szállítják, ahol megtisztítják a rákent festéktől és helyreállítják az okozott károkat. A lap úgy tudja, hogy a szobor elszállítása végleges lehet, nem állítják vissza eredeti helyére, egyelőre a múzeum raktárában fogják őrizni.

Az Antwerpen északi negyedében található Ekeren városrészben álló szobrot az egykori uralkodó 1873-as látogatása emlékére emelték. Az alkotás az utóbbi évtizedekben számos támadás célpontja volt.

Az 1865 és 1909 között uralkodó II. Lipót az 1870-es évek közepétől nagy érdeklődéssel fordult az afrikai földrajzi felfedezések felé. 1879-1884 között 2380 ezer négyzetkilométer területet szerzett meg Közép-Afrikában, személyes birodalmat épített ki a Kongó folyó vidékén. A terület Kongó Szabadállam néven 1885-től két évtizedig a király személyes tulajdonát képezte. Nem járt Kongóban, de ügynökei olyan kegyetlenül bántak a bennszülöttekkel, hogy 1908-ban a belga kormány átvette tőle a gyarmat igazgatását. A terület 1960. július 1-jén nyerte el függetlenségét.

Az elmúlt hetekben és hónapokban az egykori királyt ábrázoló több köztéri alkotást is megrongáltak belgiumi városokban. Legutóbb csütörtökön, ismeretlen tettesek megrongálták az általa alapított belgiumi Afrika-múzeum kertjében álló szobrát. Szerdán az Ekerenben álló szobrot gyújtották fel, miután vörös festékkel lelocsolták. II. Lipót Gentben található mellszobrát szintén vörös festékkel öntötték le, és ráírták, hogy "Nem kapok levegőt", az afroamerikai George Floyd rendőri erőszak nyomán Minneapolisban május végén bekövetkezett halálára utalva. A fővárosban található belga földrajzi társaság épületét szintén vörös feliratokkal mázolták össze. A feliratok arra emlékeztetnek, hogy a falakon belül működő kartográfiai vállalat készítette az 1885-től két évtizeden keresztül a király személyes tulajdonát képező kongói terület térképét.

Az Egyesült Államokban országos megmozdulások kezdődtek George Floyd halála nyomán. A 46 éves afroamerikai férfi rendőri intézkedés következtében vesztette életét május 25-én Minneapolisban. Az eset nyomán vasárnap több belga városban tartottak tüntetést rasszizmus és a rendőri brutalitás ellen tiltakozva.

A mintegy 10 ezres brüsszeli megmozdulást követően a tüntetők egy csoportja rendőrökre támadt, kirakatokat törtek be és több üzletet kifosztottak. A rendbontásban 37 rendőr megsérült, 239 embert előállítottak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?