Van egy ország, amelyik drákói szigorral ellenállt a koronavírusnak

Vietnam a korai határozott fellépésnek, a kiterjedt koronavírus-tesztelésnek, a szigorú karanténnak és a társadalom egységének köszönhetően eddig elkerülte az Európában és az Egyesült Államokban tapasztalt pusztítást.

A hivatalos adatok szerint korábban több mint 75 ezer ember volt házi karanténban vagy elkülönítőben, hétfőn ez a szám már csak több mintegy 72 ezer volt. A délkelet-ázsiai országban eddig 121 ezer tesztet végeztek, amelyből csak 262 bizonyult pozitívnak. A gyanús esetek száma 2264, 114 páciens meggyógyult a betegségből az egészségügyi minisztérium adatai szerint.

Ki Tong Park, a WHO vietnami képviselője szerint létfontosságú volt, hogy az ország korán reagált a válságra. "Vietnam korán és aktívan reagált a járványra" - mondta. Az első kockázatfelmérést január elején elvégezték, röviddel azután, hogy elkezdték Kínában jelenteni a megbetegedéseket.

Vietnam rövid idő alatt felállította a miniszterelnök-helyettes vezetésével a járvánnyal foglalkozó nemzeti megelőző és ellenőrző bizottságot, amely "azonnal" megvalósította az országos reagálási tervet - tette hozzá a WHO-képviselő.

A viszonylag kisszámú igazolt fertőzött ellenére Vietnam április elsejétől országos karantént vezetett be, sokkal gyorsabban és határozottabban, mint az Nagy-Britanniában vagy Olaszországban történt, ahol ezrével voltak fertőzöttek, mire bevezették az elkülönítési intézkedéseket. A rendőrség pedig nagyon komoly szigorral betartatta az intézkedéseket.

Más országokban a már létező járvány láttán szigorították meg a kormányok a karantént, Vietnam egy elkerülhető országos válság megakadályozása érdekében lépett így fel. Vietnam az első ország volt 2003-ban, ahol Kínán kívül megjelent egy korábbi koronavírus okozta betegség, a súlyos akut légzőszervi szindróma (SARS), és a WHO akkor is megerősítette, hogy Vietnam volt az első ország, amelynek sikerült megfékeznie a járványt.

A koronavírus külföldi terjedésével kapcsolatos legfrissebb információinkat itt találja. 

(Nyitókép forrása: Pexels)

Kapcsolódók

Kimaradt?