Címlapsztori egy magyar lapban: a székelyek azt hiszik, a pálinka megvédi őket a koronavírustól

„A székelyek hisznek benne… A pálinka megvédi őket a vírustól” címmel írt, többek között egy bizonyos Juliska néni állítólagos nyilatkozataira hivatkozva címlapsztorit csütörtökön a Ripost arról, szerintük hogyan védekeznek Hargita megyében az emberek a koronavírus ellen.

A magyarországi kormánypárti bulvárlap azt állítja: több helyi lakos is beszámolt nekik arról, hogy arrafelé a pálinka fertőtlenítő hatásában bíznak, és sokan butykossal közlekednek, időnként belehúznak az üvegbe, de néha löttyintenek a kezükre is.

 „Ezért vagy másért, tény: Romániában egyedül Székelyföld szívében, Hargitában nincs még fertőzött” – állapítja meg a napilap, már csak azért is tévesen, mert Romániában nem egy, hanem hét megyében nem jelentettek eddig egyetlen fertőzéses esetet sem.

A Ripost többek között megszólaltatott egy bizonyos Juliska nénit, aki elmondta: az „ura” nagyon félhet a vírustól, mert egy nap háromszor kell újratölteni neki az üveget. Az asszony hozzátette: az általuk készített pálinkák átlag 70-80 fokosak. „Ami 60 fok alatt van, az nem is pálinka, az likőr. Likőrt pedig nem csinál az uram” – idézte a bulvárlap az állítólagos Juliska nénit.

A hitelesség kedvéért megszólaltatták a Hargita Megye Tanácsának RMDSZ-es alelnökét, aki szerint „a megyei tanács tagjai és a polgármesterek is keményen dolgoznak azon, hogy megfelelő tájékoztatást kapjanak az emberek”. Biró Barna Botondot arról már nem kérdezték, tud-e arról, hogy a székelyek állítólag azt hiszik, a pálinka megvédi őket a vírusról.

A cikket a szerző megspékeli egy Vuhanban élő brit tanár esetével, aki a bulvárlap szerint azt állítja, hogy a viszki segítette kigyógyulni a koronavírusból. A férfi a kezdetekkor kapta el a betegséget, nem is gondolta, hogy koronavírusa van. Az orvos antibiotikumot írt fel neki, de ő nem vette be. Helyette mézet kevert a viszkibe, azt itta néhány napig és meggyógyult – írja a Ripost.

"Ha nem a szájukba töltik". A lap azért megszóltatatott egy családorvost is, aki szerint „a pálinka valóban jó megoldás, ha nem a szájukba töltik” az emberek. Az orvos elmagyarázta: az alkoholnak fertőtlenítő hatása van, a gyógyszertári fertőtlenítő alapanyaga is az. "Fertőtlenítésre legalább 70 fokos az igazi. Ha nem lehet fertőtlenítőt kapni, ez jó megoldás, a kéz és a tárgyak fertőtlenítésére egyaránt alkalmas lehet a jóféle szilvapálinka, de ha túl sok jut belőle a szervezetbe, az bizony egészségkárosító. Úgyhogy csak csínján a belső fertőtlenítéssel!" – figyelmeztetett az orvos.

Kapcsolódók

Kimaradt?