Kínai sugallatra Észak-Korea elállt a rakétatámadástól

Az elmúlt hónapok kemény hangú fellépése után Phenjan mégsem megy el a falig: csökkenti a harci készültséget, és levette az indítóállásról két közepes hatótávolságú ballisztikus rakétáját.

Észak-Korea a feszültséget csökkentő gesztusra Dél-Korea és az Egyesült Államok közös hadgyakorlata közben szánta rá magát. A lépésben szerepet játszhatott Kína is.

Jelzés értékű, hogy a visszavont Muszadan rakéták március vége óta a Guamon lévő amerikai bázisra irányultak. (A 3500 kilométer hatótávolságú ballisztikus rakétákat Észak-Korea 2010-ben mutatta be, ám még nem esett át hiteles teszten, így hitelesen még nem mérhető fel valódi harci értéke.) Külföldi szakértők azonban felhívták a figyelmet arra, hogy a mobil rakéták viszonylag gyorsan ismét állásukba helyezhetők, így visszafogottan kell kezelni Phenjan békülékeny lépését. – Korai még a történteket jó hírként értékelni – idézte a Reuters az amerikai nemzetbiztonsági tanács ázsiai ügyekért felelős vezetőjét, Daniel Russelt.

Szavait erősíti, hogy kedden Észak-Korea könyörtelen megtorlással fenyegetőzött kedden arra az esetre, ha az amerikai-dél-koreai haditengerészeti gyakorlat közben megsértenék szuverenitását. Az észak-koreai hadsereg közleménye szerint a katonaság minden egysége és alegysége egyszerre indít válaszcsapást, ha csak egy lövedék is esik az ország területi vizeire.

Az amerikai és dél-koreai hadsereg hétfőn kezdte meg újabb, ötnapos hadgyakorlatát a Sárga-tengeren. Péntekig a tengeralattjárók elleni harcot gyakorolják. Dél-Koreában a múlt héten ért véget a két hónapig tartó, Foal Eagle fedőnevű amerikai-dél-koreai hadgyakorlat, amelyben 200 ezer dél-koreai és 11 ezer amerikai katona vett részt. Észak-Korea a katonai manőverek miatt atomcsapással fenyegette meg az Egyesült Államokat, Japánt és Dél-Koreát.

Kínának komoly szerepe lehetett abban, hogy Észak-Korea finomított eddigi álláspontján. A pekingi vezetés ugyan az elszigetelt sztálinista rezsimet fenntartó ország támogatójaként lép fel, ám az utóbbi időben több alkalommal nyilvánosan kritizálta Észak-Korea felelőtlen, kockázatos lépéseit.

Kedden a Bank of China zárolta az észak-koreai Külkereskedelmi Bank számláit. Peking elszántságát jelzi, hogy a pénzintézetre vonatkozó megszorításokat az Egyesült Államok önállóan szorgalmazta. A bankot nem érintették a februárban elfogadott ENSZ-szankciók, amelyek azután léptek életbe, hogy Észak-Korea februárban újabb földalatti nukleáris robbantásról számolt be.

Kapcsolódók

Kimaradt?