FRISSÍTVE – Elnökválasztás: nagy a szavazókedv a diaszpórában

FRISSÍTVE: Az elnökválasztás első fordulójához képest több külföldön élő román állampolgár járult az urnákhoz a szavazás második fordulójában. Szombat reggel, romániai idő szerint 7 óráig több mint 96 ezer külföldön élő román állampolgár adta le voksát az ország határain kívül kialakított szavazókörzetekben. FRISSÍTÉS1: Szombaton 14 óráig több mint 170 ezer külföldön élő román állampolgár adta le voksát. FRISSÍTÉS2: Romániai idő szerint szombat 18 óráig több mint 270 ezren szavaztak a diaszpórában. FRISSÍTÉS3: 20 óráig 326 224 külföldön élő román állampolgár szavazott az elnökválasztás második fordulójában. 

Gyakorlatilag ezzel ért véget a diaszpóra pénteki szavazási napja, miután bezártak a szavazókörzetek az amerikai kontinensen is. Az első fordulóban, ugyaneddig az óráig 79 ezren szavaztak. Ehhez a számhoz hozzáadódik még az a 17 503 külföldön élő román, aki a levélszavazás mellett döntött – tájékoztat a Központi Választási Iroda (BEC).

FRISSÍTÉS1: Szombaton 14 óráig több mint 170 ezer külföldön élő román állampolgár adta le voksát az államfőválasztás második fordulójában az ország határain kívül kialakított szavazókörzetekben.
FRISSÍTÉS2: Romániai idő szerint szombat 18 óráig több mint 270 ezer külföldön élő román állampolgár szavazott. Ehhez a számhoz hozzáadódik még az a 17 503 külföldön élő román, aki a levélszavazás mellett döntött. 
FRISSÍTÉS3: 20 óráig 326 224 külföldön élő román állampolgár szavazott az elnökválasztás második fordulójában. Két héttel ezelőtt, a választások első fordulójában ugyaneddig az óráig 245 395 diaszpórában élő román állampolgár voksolt. A legtöbben Olaszországban, az Egyesült Királyságban, Németországban, majd Spanyolországban szavaztak. 

A diaszpórában élőket – akárcsak az első fordulóban – ezúttal is három napon át várják az urnákhoz. Összesen 835 szavazókörzetet alakítottak ki számukra. Pénteken helyi idő szerint 12 és 21 óra között tartottak nyitva a külföldön kialakított szavazókörzetek, szombaton 7 és 12 óra között, és vasárnap is 7 és 21 óra között lehet majd voksolni. Azok a választópolgárok, akik 21 órakor a szavazókörzetek székhelyén vagy azok előtt tartózkodnak, 23 óra 59 percig gyakorolhatják még szavazati jogukat.

A legtöbb szavazókörzetet Spanyolországban és Olaszországban alakították ki (143-at, illetve 142-t). Németországban 79, Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságában pedig 72 szavazóhelyiség létrehozását hagyta jóvá az Állandó Választási Hatóság (AEP). A Franciaországban élő román állampolgárok 50 szavazókörben voksolhatnak.

Azok a határon túl élő román állampolgárok szavazhatnak, akik a választások napjáig betöltötték 18. életévüket. Szavazni, érvényes személyi igazolvánnyal, bármelyik határon túli szavazókörzetben lehet. Az ország határain kívül kialakított szavazókörök interaktív térképe elérhető a külügyi tárca honlapján

Kapcsolódók

Kimaradt?